Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszny i szybki pomysł na obiad. W naszym domu gości bardzo często. Delikatny i kremowy sos z dodatkiem pieczarek w połączeniu z delikatnym mięsem smakuje doskonale!



Fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym można serwować z tradycyjnymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Fajnie również smakuje z pieczonymi ziemniakami. Obowiązkowo na talerzu musi się znaleźć również surówka, bez której nie wyobrażam sobie żadnego dania. Do fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym idealnie się sprawdzi surówka z czerwonej kapusty i marchewki.

KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 ml mleka
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia


Wykonanie

  • Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Następnie każdego fileta dzielimy na dwa cieńsze fileciki. Każdy kawałek mięsa doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą i pieprzem. 
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Kawałki mięsa kolejno obtaczamy w mące i przekładamy na patelnię. Podsmażamy z obu stron na rumiano. 
  • Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. 
  • Na patelnię z mięsem wlewamy gorący bulion, przekładamy pieczarki, delikatnie mieszamy. Patelnię przykrywamy i całość dusimy na małym ogniu przez 25 minut. 
  • Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię i delikatnie mieszamy, podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. 
  • Gotowe danie serwujemy w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy i ulubionej surówki.


Kurczak w sosie pieczarkowym przepis
Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym
Pomysł na kurczaka w sosie pieczarkowym


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 57

Dodaj komentarz

3 × pięć =