Kurczak w sosie pieczarkowym to pyszny i szybki pomysł na obiad. W naszym domu gości bardzo często. Delikatny i kremowy sos z dodatkiem pieczarek w połączeniu z delikatnym mięsem smakuje doskonale!
Fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym można serwować z tradycyjnymi ziemniakami, ryżem czy kaszą. Fajnie również smakuje z pieczonymi ziemniakami. Obowiązkowo na talerzu musi się znaleźć również surówka, bez której nie wyobrażam sobie żadnego dania. Do fileta z kurczaka w sosie pieczarkowym idealnie się sprawdzi surówka z czerwonej kapusty i marchewki.
KURCZAK W SOSIE PIECZARKOWYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml mleka
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Następnie każdego fileta dzielimy na dwa cieńsze fileciki. Każdy kawałek mięsa doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Kawałki mięsa kolejno obtaczamy w mące i przekładamy na patelnię. Podsmażamy z obu stron na rumiano.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plastry.
- Na patelnię z mięsem wlewamy gorący bulion, przekładamy pieczarki, delikatnie mieszamy. Patelnię przykrywamy i całość dusimy na małym ogniu przez 25 minut.
- Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię i delikatnie mieszamy, podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
- Gotowe danie serwujemy w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy i ulubionej surówki.