Gruszka to bardzo smaczny owoc, który można wykorzystać do przygotowania dań obiadowych. Ostatnimi czasy bardzo posmakowało mi połączenie gruszki, sera pleśniowego, szynki parmeńskiej oraz świeżej rukoli.
Na blogu znajdziecie sałatkę w takiej kompozycji – sałatka z szynką parmeńską, a tym razem przygotowałam zapiekanego kurczaka z serem pleśniowym i gruszką. Powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę! Danie wyszło rewelacyjne!
Kurczak zapiekany z gruszką i serem pleśniowym smakuje naprawdę obłędnie. Jest delikatny, aromatyczny, a jednocześnie wyrazisty w smaku. Świetnie smakuje z dodatkiem tradycyjnych ziemniaków i surówki. Można go również serwować z ryżem czy kaszą. Polecam skosztować, bo naprawdę warto. Zapraszam na przepis, który jest naprawdę bardzo łatwy!
KURCZAK ZAPIEKANY Z SEREM PLEŚNIOWYM I GRUSZKĄ
Liczba porcji: 4 | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 gruszka
- 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią
- garść orzechów włoskich
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- garść rukoli
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 2-3 łyżki ketchupu
Wykonanie
- Fileta z kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka. Każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kotleciki z obu stron.
- Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę, ser pleśniowy również kroimy w kostkę.
- Podsmażone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ketchupem, mi posłużył do tego domowy ketchup z cukinii.
- Następnie na kotlety wykładamy ser pleśniowy, gruszkę, porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bez przykrycia przez 25 minut, grzanie góra-dół.
- Na gotowe kotleciki wykładamy posiekane orzechy oraz świeżą rukolę.