Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne maślane ciasteczka z marmoladą. Wybór marmolady nie jest przypadkowy, ponieważ podczas pieczenia marmolada nie rozleje się, jak większość dżemów, dlatego jeśli chcesz zrobić te kruche ciasteczka to sięgnij właśnie po marmoladę.
Ciasteczka z tego przepisu są delikatne, maślane, kruche i słodkie – po prostu idealne! Ponadto są bardzo proste w przygotowaniu co sprawia, że nawet osoba o niskich zdolnościach kulinarnych poradzi sobie z ich upieczeniem bez problemu.
MAŚLANE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia : 12-15 minut | Liczba porcji: ok. 16 ciasteczek
Składniki
- 100 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru pudru
- 1/2 opak. cukru wanilinowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- kilka łyżek marmolady wieloowocowej
Przygotowanie
- Masło przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i cukier puder. Miksujemy do momentu aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz żółtko. Ponownie miksujemy do połączenia składników.
- Kolejno dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia.
- Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie, które następnie wypełniamy marmoladą.
- Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 12-15 minut do zarumienienia.
- Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować te pyszne maślane ciasteczka z marmoladą.