Mini pierożki z grzybami to świetna alternatywa dla tradycyjnych uszek. Przygotowanie takich pierożków jest o wiele szybsze niż lepienie uszek. Smakują one praktycznie tak samo, jak zwykłe uszka. Moim zdaniem smak zależny jest głównie od ciasta i farszu, a nie od samego kształtu.
Mini pierożki to także świetna wersja dla dzieci, ponieważ z doświadczenia wiem, że nie każde dziecko chce jeść uszka. Pierożki w mniejszych rozmiarach z pewnością skuszą każdego, zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Kolejną zaletą mini pierożków jest to, że zmieści się do nich więcej farszu już do tradycyjnych uszek.
Jeśli nie macie czasu na zabawę z lepieniem uszek, co jest dosyć pracochłonne, postawcie na mini pierożki, które są równie smaczne i nieco szybsze w przygotowaniu. Będą idealną opcją do świątecznego barszczu.
PRZEPIS NA MINI PIEROŻKI
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 170 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na farsz
- 80 g dowolnych suszonych grzybów
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- przyprawy: pieprz i sól
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski. Dodajemy sól i olej.
- Stopniowo dolewamy wrzącą wodę, początkowo mieszamy delikatnie szpatułką.
- Po pewnym czasie zaczynamy ciasto wyrabiać rękoma.
- Jak ciasto odchodzi od brzegów naczynia, przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ciasto.
Przygotowanie farszu:
- Suszone zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Odstawiamy ok. na godzinę. Po tym czasie grzyby z wodą umieszczamy na palniku. Gotujemy przez 25 minut, od momentu zagotowania.
- Grzyby odcedzamy i mielimy na maszynce, używając sitka o małych oczkach.
- Cebulę szatkujemy i smażymy na oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy zmielone grzyby i przyprawy. Farsz pozostawimy do wystudzenia.
- Dodajemy żółtko surowego jajka i bułkę tartą. Gotowy farsz dokładnie mieszamy.
- Z podanej porcji wychodzi około 100 sztuk uszek.