Młode ziemniaki z piekarnika
Młode ziemniaki z piekarnika smakują obłędnie! Możemy je traktować jako dodatek do obiadu, ale także jako smaczna przekąska. Bardzo lubię przygotowywać ziemniaki z piekarnika, kiedy tylko pojawiają się młode ziemniaki na targu, wybieram te najmniejsze i zapiekam je z dodatkiem ulubionych przypraw w piekarniku.
Młode ziemniaki z piekarnika są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a sami się przekonacie, że błyskawicznie znikają z talerza. Możemy je doprawić wedle własnych upodobań, polecam Wam dodatek wędzonej papryki, która nadaje ziemniaczkom cudownego aromatu i smaku.
Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?
Przygotowanie ziemniaków z piekarnika wydaje się banalnie proste. Musimy pamiętać jednak o kilku ważnych kwestiach. Pierwszą z nich jest to, że należy wybierać małe ziemniaki. To one smakują najlepiej. Kolejna ważna rzecz, ziemniaki należy wcześniej lekko podgotować, a ostatnia to ulubione przyprawy, warto dobrze doprawić ziemniaki, by były aromatyczne i wyraziste w smaku.
Ziemniaki z piekarnika najlepiej smakują wówczas, kiedy są młode. Nie oznacza to jednak, że tych „starych” ziemniaków nie można przygotować w taki sposób. Oczywiście, że można, należy je nieco dłużej podgotować.
Można również zakupić specjalne ziemniaki do pieczenia, ich nie trzeba podgotowywać, od razu można je zapiekać. Ja kupiłam tradycyjne ziemniaki, dlatego też przed pieczeniem je lekko podgotowałam.
Poniżej zaprezentuję Wam mój przepis na młode ziemniaki z piekarnika. Bardzo często przygotowuję je w swoim domu, ponieważ wszyscy je uwielbiamy. Często serwuję je także jako przekąska na różnego rodzaju imprezy czy spotkania w gronie znajomych. Pieczone ziemniaki z piekarnika są naprawdę smaczne, dlatego też koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA MŁODE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- Przyprawy: wędzona papryka, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Wykonanie
- Młode ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć.
- Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą. Postawić na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 5-6 minut.
- Ziemniaki odcedzić, dodać do garnka wymieszany z przyprawami olej, całość wymieszać.
- Ziemniaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut z funkcją termoobiegu.
Bez wstępnego podgotowania trzeba piec dłużej?czy to wpłynie na efekt końcowy.czy naczynie trzeba przykrywać?
Polecam zrobić tak jak w przepisie, czyli podgotować wcześniej ziemniaki 😉 Naczynia nie przykrywamy 🙂