Masz ochotę na naleśniki, a w lodówce nie masz jajek? Nic straconego! Mamy dla Ciebie rozwiązanie – naleśniki bez jajek.
Przepis na naleśniki bez jajek jest bardzo prosty i składa się jedynie z kilku prostych składników. Musisz jedynie pamiętać o dwóch ważnych rzeczach:
– ciasto musi odpocząć po przygotowaniu
– patelnia nie może być zbyt zimna, wtedy naleśniki będą się przyklejać do patelni i rozpadać przy próbie obrotu
Naleśniki bez jajek są smaczne i bardzo delikatne, domownicy nawet nie poznają, że są inne od tych tradycyjnych. Jak zrobić pyszne naleśniki bez jajek? Zapraszam na przepis!
NALEŚNIKI BEZ JAJEK PRZEPIS
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Przygotowanie
- Podane składniki umieść w misce i zmiksuj razem na gładkie ciasto.
- Miskę z ciastem odstaw na około 30 minut, by odpoczęło.
- Po tym czasie masę przemieszaj, a jeśli mocno zgęstniała, dodaj jeszcze kilka łyżek mleka lub wody, aby uzyskać lejącą konsystencję.
- Rozgrzej dobrze patelnię i posmaruj ją niewielką ilością tłuszczu. Wylej porcję przygotowanego ciasta i równomiernie rozprowadź ją po całej powierzchni. Naleśniki smaż z obu stron na rumiano.
- Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.