Por to roślina z rodziny czosnkowatych, która znalazła swoje zastosowanie w kuchni. Wykorzystywany jest jako dodatek do wielu potraw, sałatek czy przekąsek. Por jest niskokaloryczny i posiada korzystny dla zdrowia błonnik, oprócz niego posiada także witaminy z grupy B, witaminę A oraz C.
Naleśniki z porem
Pora można wykorzystać do wielu smacznych dań obiadowych, przykładem są, chociażby pyszne naleśniki z porem, które zaprezentuję Wam w tym wpisie. Naleśniki z porem to bardzo smaczna propozycja na obiad czy też kolację. Z racji, że w naszym domu wszyscy uwielbiają naleśniki, postanowiłam przygotować także wersję z porem. We wcześniejszym wpisie możecie znaleźć przepis na naleśniki z młodą kapustą, które są równie smaczne.
Naleśniki z porem są bardzo łatwe w przygotowaniu, a do ich wykonania potrzebujemy zaledwie kilku składników. Naleśniki naprawdę bardzo smaczne, moja rodzinka je uwielbia, dlatego też bardzo często przygotowuję je w swoim domu. Polecam i Wam skosztować takiej wersji naleśników z porem, jestem pewna, że zachwycą Wasze podniebienia. Można je sterować także z dodatkiem ulubionego ketchupu.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszne naleśniki z porem. Szybki i łatwy pomysł na obiad, który będzie świetną odskocznią dla tradycyjnych dań mięsnych.
PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z POREM
Składniki
CIASTO NA NALEŚNIKI
- 2 jajka
- 250 ml mleka 2%
- 125 ml wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
FARSZ
- 600 g pora
- 200 g sera żółtego
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki twarogu delikatnego „President” ze szczypiorkiem.
Wykonanie
- Składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w wysokim naczyniu, następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności dodać odrobinę mąki lub dolać mleka.
- Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki.
- Pora umyć, osuszyć i pokroić w krążki.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pora i dusić przez kilka minut.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do uduszonego pora dodać ser żółty oraz 3 łyżki twarogu President, całość doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu, brzegi naleśnika złożyć do środka i zwinąć w rulonik.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, następnie delikatnie podsmażyć zwinięte naleśniki z obu stron.
Mam nadzieję, że mój przepis na naleśniki z porem przypadł Wam do gustu, a danie to zagości w Waszym menu na dłużej. Smacznego!