Super smaczne domowe obwarzanki, które smakują niczym na krakowskim rynku. Przepis na domowe obwarzanki jest niesamowicie prosty a same obwarzanki przepyszne!
Idealne obwarzanki powinny być mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Świetnie smakują z dodatkiem masełka i ulubionych dodatków. Będą idealną alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Szykując obwarzanki, przed pieczeniem możecie posypać je sezamem lub makiem.
PRZEPIS NA OBWARZANKI
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej typu 720
- 170 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
Wykonanie
- Do miski przelewamy ciepłe, niegorące mleko. Wsypujemy cukier oraz rozdrobnione drożdże. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do większej miski przesypujemy przesiane mąki, dodajemy sól oraz jajko w temperaturze pokojowej. Kolejno przekładamy zaczyn i całość zagniatamy na jednolite ciasto. Możemy to zrobić za pomocą robota lub ręcznie.
- Z ciasta formujemy kulkę, pozostawiamy w misce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło. Po upływie czasu kulkę ciasta dzielimy na 6 małych kuleczek.
- Każdą kuleczkę wałkujemy za pomocą obu dłoni na rulonik o długości około 20 cm. Kolejno otrzymany sznurek ciasta skręcamy, a następnie tworzymy okrąg, łącząc ze sobą oba końce ciasta. W taki sposób przygotowujemy wszystkie obwarzanki. Obważanki pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- W szerokim garnku zagotowujemy wodę z 1 łyżką miodu. Zmniejszamy moc palnika do minimum i wkładamy po kilka obwarzanków, obgotowujemy po minucie z każdej strony. Następnie wyławiamy i przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wszystkie obwarzanki przed pieczeniem smarujemy mlekiem.
- Blaszkę z obwarzankami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół.