Macie ochotę na szybkie, smaczne i efektowne ciasto? Orzechowa pianka będzie idealnym wyborem!
Orzechowa pianka to kolejny smaczny deser, zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia. Składa się z warstwy ciemnych herbatników, na których znajduje się puszysta pianka na bazie śmietany 30% i galaretek truskawkowych. Na niej zaś leży lekka masa śmietanową przyozdobiona posiekanymi orzechami z dodatkiem czekolady. Brzmi ciekawie prawda? Smakuje jeszcze lepiej.
Ciasto orzechowa pianka jest bardzo szybkim i łatwym deserem, który można przygotować bez dużego nakładu pracy i czasu. Składniki do przygotowania ciasta są ogólne dostępne, dlatego też każdy z Was śmiało może zabrać się za przygotowanie orzechowej pianki w swoim domu.
Poniżej zaprezentuję Wam przepis na orzechową piankę bez pieczenia, która z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Jeśli lubicie lekkie i puszyste desery, orzechowa pianka będzie idealna.
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWA PIANKA
Składniki
- 2 x 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki truskawkowe
- 500 ml wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 20 herbatników ciemnych
- 2 garście orzechów
- 1 czekolada mleczna
Przygotowanie
- Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do przestygnięcia.
- 500 ml śmietany kremówki ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby zaczęła tężeć.
- W międzyczasie blachę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzić przygotowaną masę. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
- Czekoladę i orzechy posiekać na drobne kawałki.
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 80 ml wrzątku.
- Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać żelatynę.
- Gotową masę wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać wymieszanymi z czekoladą orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Witam,…2 galaretki rozpuścić w 500 ml wody ale obie razem? Czy każda osobno?
Obie galaretki na raz w 500 ml wody 🙂