Orzechowiec to bardzo smaczne ciasto orzechowe, które kojarzy nam się ze świętami. Głownie w tym okresie przygotowujemy świąteczne ciasta, takie jak sernik, makowiec czy właśnie orzechowiec.
Ciasto orzechowiec składa się z dwóch kruchych blatów, jeden nich wzbogacony o warstwę orzechową. Dodatek stanowi puszysta masa budyniowa oraz dżem porzeczkowy, który przełamuje słodki smak ciasta.
Ciasto orzechowiec należy przygotować nieco wcześniej, by zdążyło zmięknąć, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsze. Chociaż jest to wypiek, który kojarzy nam się ze świętami, możemy je przygotować także na inną okazję w ciągu roku.
Ciasto orzechowe z kremem jest dosyć łatwym ciastem, jednak należy ściśle trzymać się instrukcji, ponieważ składa się ona z kilku etapów. Dla ułatwienia przygotowałam dla Was listę kroków, a także filmik, w którym zobaczycie cały proces przygotowania tego smacznego wypieku.
PRZEPIS NA CIASTO ORZECHOWIEC
Składniki
CIASTO
- 350 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 czubata łyżeczka sody
WARSTWA ORZECHOWA
- 160 g orzechów
- 3 czubate łyżki cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
MASA BUDYNIOWA
- 3 szklanki mleka
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
CIASTO
- Przesianą mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie za pomocą szklanki lub kubka. Do wgłębienia przekładamy posiekane masło, sodę, jajka, cukier oraz miód. Całość zagniatamy na ciasto.
- Z otrzymanego ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na placek, a następnie umieszczamy w formie 24×24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut.
- Drugi kawałek ciasta również rozwałkowujemy i umieszczamy w formie.
- Do garnka przekładamy masło, cukier oraz miód, całość podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. W międzyczasie orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Posiekane orzechy przekładamy do garnka i mieszamy do momentu, aż orzechy będą oblepione masłem.
- Mieszankę orzechową wykładamy na ciasto rozłożone w blaszce, dokładnie je rozprowadzając po całej powierzchni ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
MASA BUDYNIOWA
- 2 szklanki mleka umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i doprowadzamy do zagotowania.
- W szklance mleka rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową, gotujemy do uzyskania gęstego budyniu, energicznie mieszając. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą, tak by dotykała wierzchniej warstwy budyniu, dzięki czemu unikniemy zrobienia się kożucha. Całość odstawiamy do przestygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy, następnie stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Cały czas ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Orzechowiec wykonanie
- Na kruchy blat wykładamy połowę słoiczka dżemu porzeczkowego. Dokładnie go rozsmarowujemy na całej powierzchni.
- Na dżem porzeczkowy wykładamy przygotowaną masę.
- Masę przykrywamy blatem orzechowym.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.