Ciasto 3 bit to bardzo popularny deser zaliczany do ciast bez pieczenia. Jak dobrze kojarzę, było to pierwsze ciasto bez pieczenia, jakie przygotowałam u siebie w domu. Bardzo mi posmakowało i przygotowuję go bardzo często. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować i nieco zmodyfikować ten przepis.
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis na owocowego 3 bita! Zapraszam!
Owocowy 3 bit to lekko zmodyfikowana wersja tradycyjnego 3 bita – pysznego ciasta, które z pewnością każdy z Was miał okazję jeść. Wszystkie warstwy zostają bez zmian, jedynie masa kajmakowa zastąpiona jest dżemem porzeczkowym. Taka wersja 3 bita smakuje naprawdę świetnie.
Owocowy 3 bit to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia, które zachwyci podniebienia każdego miłośnika tego typu wypieków. Masa budyniowa w połączeniu z masą śmietanową, dżemem porzeczkowym i herbatnikami to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto jest naprawdę świetne. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.
PRZEPIS NA OWOCOWEGO 3 BITA
Składniki
MASA BUDYNIOWA
- 500 ml mleka
- 200 g margaryny/masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA ŚMIETANOWA
- 750 ml śmietanki 30%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 10 g żelatyny
- 3 śmietan-fixy
DODATKOWO
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 500 g herbatników
- czekolada do posypania
Wykonanie
- Masa budyniowa: 300 ml mleka zagotowujemy, a w 200 ml mieszamy cukier z dodatkiem mąki. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Miękkie masło miksujemy, dodając do niego stopniowo przygotowany budyń.
- Blaszkę o wymiarach 25×31 wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy warstwę herbatników, smarujemy je dżemem porzeczkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy przygotowaną masę budyniową.
- Masę budyniową przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Całość wstawiamy do lodówki, a między czasie przygotowujemy masę śmietanową.
- Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i śmietan-fiksu. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę.
- Gotową masę wykładamy na herbatniki. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.