Pałki z kurczaka pieczone z młodą kapustą i ziemniakami to pyszne i pożywne danie obiadowe, które idealnie sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny. Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, ponieważ wystarczy przełożyć wszystkie składniki do naczynia i zapiec. Świeże soczyste mięso w połączeniu z młodą kapustą i młodymi ziemniakami smakuje naprawdę rewelacyjnie. Do tego świeży koperek – no coś pysznego!
Do przygotowania tego dania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, póki sezon na młodą kapustę w pełni! Pałki z kurczaka pieczone na młodej kapuście z ziemniakami z pewnością Wam posmakują!
PAŁAKI Z KURCZAKA PIECZONE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI – PRZEPIS
Składniki
- 500 g młodych ziemniaków
- 5 pałek z kurczaka
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 100 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka (u mnie gyros)
- kilka gałązek świeżego koperku
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Pałki z kurczaka oczyścić ze skóry i doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą gyros.
- Kapustę poszatkować za pomocą noża lub na mandolinie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do kapusty dodać szczyptę soli, cebulę i przemieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
- Do gorącego bulionu dodać ketchup, śmietanę, szczyptę słodkiej papryki i pieprzu. Powstałym sosem zalać kapustę i ułożyć na niej przyprawione pałki z kurczaka.
- Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 60 minut, grzanie góra-dół. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15-20 minut bez przykrycia. Gotowe danie udekorować świeżym koperkiem.