Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami to jedna z potraw, która pojawia się na wigilijnym stole w wielu domach, także u nas. Możemy je przygotować nie tylko na święta, jednak w tym okresie w połączeniu z cudownym zapachem i magią świąt, smakują one najlepiej. Szczególnie z dodatkiem świątecznego barszczu u nas oczywiście czerwonego.
Wypiekami z ciasta drożdżowego zaraziłam się od swojej babci i w obecnej chwili jest to mój ulubiony rodzaj ciasta. Z jego dodatkiem można przygotować wiele ciekawych i bardzo smacznych wypieków słodkich i tych słonych. W tym właśnie paszteciki z kapustą i grzybami, o których mowa.
Paszteciki z kapustą i grzybami możemy także zaserwować, podczas wizyty gości. Te malutkie drożdżowe bułeczki możemy też wypełnić innym ulubionym farszem, np. kurczakiem, szpinakiem i nie tylko.
Przepis na pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, który Wam zaprezentuję, jest naprawdę łatwy. Wystarczy postępować zgodnie z wytycznymi i na pewno każdy z Was sobie z nim poradzi. Zachęcam do jego wyprobowania, ponieważ paszteciki są naprawdę smaczne. Gorąco polecam przepis, szczególnie na święta!
PRZEPIS NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Składniki
CIASTO DROŻDŻOWE
- 300 g mąki pszennej
- 8 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- jajko
- 40 g masła
FARSZ
- 30 g suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/4 szklanki wody
- 100 g suszonej żurawiny
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, kminek
Przygotowanie
FARSZ
- Suszone grzyby należy dzień wcześniej zalać wodą. Następnego dnia odcedzić i pokroić.
- Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć dokładnie i pociąć na mnisze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Na patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić. Dodać kapustę, przyprawy, smażyć przez kilka minut.
- Dodać grzyby, smażyć przez minutę. Wlać bulion oraz dodatkową wodę i zagotować.
- Dodać żurawinę, natkę pietruszki, przykryć i gotować przez 10 minut.
- Następnie zdjąć pokrywę i gotować aż nadmiar płynu wyparuje.
CIASTO
- Drożdże, cukier, łyżkę mąki, wodę wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, roztopione masło, zaczyn z drożdże i wyrobić ciasto.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 – 1,5 h.
Wykonanie
- Ciasto rozwałkować dość cienko. Na brzegu ciasta umieścić farsz w linii i zwinąć w roladę. Odciąć od pozostałej części ciasta. Czynność powtarzać aż wyrobimy cały farsz i ciasto.
- Roladę pokroić na części, łącznie wyszło mi 24 paszteciki (3 paseczki pocięte na 8 sztuk każdy). Paszteciki ponacinać nożem.
- Posmarować roztrzepanym jakiem.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół.