Pieczony filet z kurczaka

Pieczony filet z kurczaka

Soczysty filet z kurczaka pieczony w piekarniku to wspaniały pomysł na pyszne mięso do obiadu. Doskonale będzie smakował w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Tak pieczone filety z kurczaka można również wykorzystać do sałatki, kebaba, lub zjeść na kanapce. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.



Pieczony filet z kurczaka jest niezwykle soczysty, miękki i aromatyczny. Samo przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Wystarczy zamarynować mięso w odpowiednich przyprawach i upiec. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zawsze zachęcam do samodzielnego przygotowania!

PIECZONY FILET Z KURCZAKA – PRZEPIS

Składniki

  • 2 większe filety z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie

  • Filety dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski.
  • Dodajemy przyprawy i nacieramy nimi filety.
  • Miskę z mięsem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
  • Po upływie czasu filety przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut, grzanie góra-dół.
soczysty filet z kurczaka


kurczak z naczynia

Poniżej znajdziecie również krótki filmik, w którym krok po kroku pokazuje jak przygotować pieczonego fileta z kurczaka.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.5 / 5. Oddanych głosów: 12

Dodaj komentarz

sześć + osiemnaście =