Soczysty filet z kurczaka pieczony w piekarniku to wspaniały pomysł na pyszne mięso do obiadu. Doskonale będzie smakował w towarzystwie ugotowanych ziemniaków i ulubionej surówki. Tak pieczone filety z kurczaka można również wykorzystać do sałatki, kebaba, lub zjeść na kanapce. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Pieczony filet z kurczaka jest niezwykle soczysty, miękki i aromatyczny. Samo przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Wystarczy zamarynować mięso w odpowiednich przyprawach i upiec. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zawsze zachęcam do samodzielnego przygotowania!
PIECZONY FILET Z KURCZAKA – PRZEPIS
Składniki
- 2 większe filety z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Filety dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy do miski.
- Dodajemy przyprawy i nacieramy nimi filety.
- Miskę z mięsem przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
- Po upływie czasu filety przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut, grzanie góra-dół.
Poniżej znajdziecie również krótki filmik, w którym krok po kroku pokazuje jak przygotować pieczonego fileta z kurczaka.