Placki z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę rozpoczął się na dobre. Na targach i w sklepach można spotkać piękne główki młodej kapusty, których aż żal nie wykorzystać. Placki z młodej kapusty to fajny pomysł na smaczny obiad bezmięsny. To idealne rozwiązanie i odskocznię od tradycyjnych dań obiadowych z dodatkiem mięsa.
Placki z młodej kapusty są naprawdę łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzą się jako domowy obiad dla całej rodziny. Kolejną ich zaletą jest to, że placki z młodej kapusty są dosyć tanie w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie kapusty, kilku ziemniaków, marchewki i cebuli, czyli kilka warzyw, które można zakupić za nieduże pieniądze.
Placki z młodej kapusty to mieszanka zdrowych warzyw, które warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Tak przygotowane placki z młodej kapusty świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Moja rodzinka uwielbia takie połączenie. Mówią nawet, że placki z młodej kapusty smakują im lepiej niż tradycyjne placki ziemniaczane.
Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na pyszne placki z młodej kapusty. Korzystajcie, póki sezon na kapustę trwa. Dodatkowo polecam Wam także inne ciekawe przepisy na dania z młodej kapusty:
- Filet z kurczaka pod pierzynką z młodej kapusty
- Młoda kapusta z pomidorami
- Sałatka z młodą kapustą
- Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
- Naleśniki z młodą kapustą
PRZEPIS NA PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki
- 500 g młodej kapusty
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- pęczek świeżego koperku
Wykonanie
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, a następnie ją dokładnie umyć. Kolejno pokroić na ćwiartki i usunąć głąb. Kapustę drobno poszatkować przy użyciu szatkownicy lub drobno posiekać ostrym nożem. Dodać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać dłonią, delikatnie uciskając. Kapustę pozostawić na ok. 20 minut, by puściła wodę.
- Po upływie czasu odlać wodę i dodatkowo odcisnąć kapustę w dłoniach.
- Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Kapustę, ziemniaki, marchewkę i cebulę umieścić w jednej misce, dodać jajka, posiekany koperek, pieprz, oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
- Patelnię z odrobiną oleju rozgrzać, a następnie wykładać na nią porcję przygotowanej masy. Smażyć na średniej mocy palnika na złoty kolor.
- Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy i odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dodatkiem ulubionego sosu, ja bardzo lubię placki z młodej kapusty z sosem czosnkowym, polecam Wam takie połączenie. Tutaj znajdziecie przepis na sos czosnkowy.
Mam nadzieję, że mój przepis na placki z młodej kapusty Wam posmakował i danie to zagości w Waszym menu na dłużej. Korzystajcie, póki sezon kapuściany w pełni!