Placki z Młodej Kapusty



Placki z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę rozpoczął się na dobre. Na targach i w sklepach można spotkać piękne główki młodej kapusty, których aż żal nie wykorzystać. Placki z młodej kapusty to fajny pomysł na smaczny obiad bezmięsny. To idealne rozwiązanie i odskocznię od tradycyjnych dań obiadowych z dodatkiem mięsa.

Placki z młodej kapusty są naprawdę łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealnie sprawdzą się jako domowy obiad dla całej rodziny. Kolejną ich zaletą jest to, że placki z młodej kapusty są dosyć tanie w przygotowaniu. Do ich wykonania potrzebujemy jedynie kapusty, kilku ziemniaków, marchewki i cebuli, czyli kilka warzyw, które można zakupić za nieduże pieniądze.

Placki z młodej kapusty to mieszanka zdrowych warzyw, które warto wprowadzić do swojego codziennego menu. Tak przygotowane placki z młodej kapusty świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego. Moja rodzinka uwielbia takie połączenie. Mówią nawet, że placki z młodej kapusty smakują im lepiej niż tradycyjne placki ziemniaczane.

Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na pyszne placki z młodej kapusty. Korzystajcie, póki sezon na kapustę trwa. Dodatkowo polecam Wam także inne ciekawe przepisy na dania z młodej kapusty:

PRZEPIS NA PLACKI Z MŁODEJ KAPUSTY



Składniki

  • 500 g młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • pęczek świeżego koperku

Wykonanie

  • Z kapusty usunąć wierzchnie liście, a następnie ją dokładnie umyć. Kolejno pokroić na ćwiartki i usunąć głąb. Kapustę drobno poszatkować przy użyciu szatkownicy lub drobno posiekać ostrym nożem. Dodać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać dłonią, delikatnie uciskając. Kapustę pozostawić na ok. 20 minut, by puściła wodę.
  • Po upływie czasu odlać wodę i dodatkowo odcisnąć kapustę w dłoniach.
  • Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Kapustę, ziemniaki, marchewkę i cebulę umieścić w jednej misce, dodać jajka, posiekany koperek, pieprz, oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać.
  • Patelnię z odrobiną oleju rozgrzać, a następnie wykładać na nią porcję przygotowanej masy. Smażyć na średniej mocy palnika na złoty kolor.
  • Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy i odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z dodatkiem ulubionego sosu, ja bardzo lubię placki z młodej kapusty z sosem czosnkowym, polecam Wam takie połączenie. Tutaj znajdziecie przepis na sos czosnkowy.


Mam nadzieję, że mój przepis na placki z młodej kapusty Wam posmakował i danie to zagości w Waszym menu na dłużej. Korzystajcie, póki sezon kapuściany w pełni!



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 12

Dodaj komentarz

cztery + 20 =