Polędwiczki z kurczaka z pieczarkami i porem to fantastyczny pomysł na smaczny, pożywny i szybki obiad. Do przygotowania tego dania wystarczy kilka prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Jest to bardzo proste danie, które z pewnością posmakuje każdemu.
Mało kto może sobie pozwolić w ciągu tygodnia na wyszukane i pracochłonne dania, zazwyczaj stawiamy na prostotę. Zależy nam na tym, bo obiad był szybki, a jednocześnie sycący. Polędwiczki z kurczaka w sosie porowym można przygotować w 30 minut. To idealny pomysł na prosty, szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Zapraszam na przepis!
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWO-POROWYM – PRZEPIS
Składniki
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 por
- 200 g pieczarek
- 250 ml bulionu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml mleka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Wykonanie
- Polędwiczki z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek. Każdą z nich doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Polędwiczki obtaczamy kolejno w mące i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Delikatnie podsmażamy z obu stron.
- Pora kroimy w półkrążki, pieczarki w plastry.
- Na patelnię wlewamy gorący bulion, dodajemy pieczarki i pora. Całość delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 20 minut.
- Śmietankę kremówkę mieszamy z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Całość wlewamy na patelnię i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji sosu.
- Gotowe danie serwujemy z ziemniakami czy ryżem i ulubioną surówką. U nas fajnie się sprawdziła szybka surówka z czerwonej kapusty, którą Wam polecam.