Potrawka z kurczaka z dodatkiem marchewki i groszku to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu i przepyszne. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne, a sos dodaje mu jedwabistej lekkości. Poza tym potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem wygląda bardzo apetycznie i jest naprawdę łatwa do zrobienia. Polecam wszystkim wypróbować przepis.
POTRAWKA Z KURCZAKA Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 większe marchewki
- 1 puszka groszku konserwowego (200 g)
- 125 ml bulionu drobiowego
- 125 ml śmietanki 18% do zup i sosów
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- przyprawa gyros
- słodka papryka
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy w kosteczkę.
2. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą gyros, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą oraz pieprzem. Podsmażamy z obu stron na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
3. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
4. Kolejno do mięsa przekładamy odsączony z zalewy groszek oraz marchewkę. Całość gotujemy przez kilka minut.
5. Na koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Całość mieszamy do zgęstnienia sosu.
6. Gotowe danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami i np. z surówką z czerwonej kapusty.