Ciasto z nutellą bez pieczenia



Bardzo proste i niesamowicie kremowe ciasto z nutellą bez pieczenia. Delikatne, wręcz rozpływające się w ustach!

Ciasto z nutellą warto przygotować dzień wcześniej, by krem mógł odpowiednio stwardnieć, dzięki czemu będzie się łatwiej kroiło. Chodź przyznam szczerze, że ciężko wytrzymać, bo ciasto jest przepyszne!

Krem z nutellą, w połączeniu z kremem śmietankowym, delikatnym spodem herbatnikowym i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi to idealne połączenie. Ciasto jest naprawdę przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo nie wymaga pieczenia. To idealny wybór dla osób, które nie przepadają za pieczeniem. a chcą przygotować coś pysznego na deser! Zapraszam do zapoznania się z przepisem!

CIASTO Z NUTELLĄ BEZ PIECZENIA – PRZEPIS

Składniki

SPÓD

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła

KREM Z NUTELLĄ

  • 200 g nutelli
  • 200 g mascarpone

KREM ŚMIETANKOWY

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 300 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • garść orzeszków ziemnych
  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 ml śmietanki kremówki


Wykonanie

  • Herbatniki rozdrabniamy na pył, dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy.
  • Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej herbatniki z masłem i ugniatamy tak, by ciasteczka zachodziły na brzegi tortownicy. Najlepiej pomóc sobie łyżką i szklanką. Spód odstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem.
  • Nutellę miksujemy z mascarpone. Gotowy krem wykładamy na ciasteczkowy spód, odstawiamy do lodówki i przygotowujemy kolejny krem.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  • Czekoladę łączymy ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia i wykładamy na ciasto.
  • Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 29

Dodaj komentarz

trzy × 4 =