Pszenne bułeczki śniadaniowe to idealna alternatywa dla tradycyjnych bułek, które kupujemy w sklepie. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżego pieczywa w domu.
Domowe bułeczki pszenne są bardzo smaczne i przede wszystkim łatwe do zrobienia. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy do pracy. Rewelacyjne smakują z dżemem, masłem, a także z wędliną i warzywami. Takie domowe bułki są o wiele smaczniejsze niż te, które kupujemy w sklepie.
Bułeczki szybko i ładnie wyrastają, są pulchniutkie i smaczne. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.
PSZENNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE – PRZEPIS
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 25 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 15 g drożdży
- 200 ml mleka
Wykonanie
- Do miseczki skruszyć drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
- Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia.
- Do miski przesiać mąkę, wbić jajko oraz dodać sól. Następnie przelać wyrośnięte drożdże, wlać pozostałe mleko oraz masło. Całość robić ręką lub za pomocą robota. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 kawałków. Z każdego kawałka formować kulkę za pomocą dłoni, lekko ją spłaszczając. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia. Na wyrośniętych bułeczkach wykonać delikatne nacięcia na środku.
- Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut, grzania góra-dół.
Perfekcyjnie wykonane, urocze bułeczki :).
Polecam smaczne
Bułeczki przepyszne ,polecam przepis rewelacja puszyste,rumiane zrobiłam w wersji mini dla dzieci