Pszenne bułeczki śniadaniowe

Pszenne bułeczki śniadaniowe

Pszenne bułeczki śniadaniowe to idealna alternatywa dla tradycyjnych bułek, które kupujemy w sklepie. Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżego pieczywa w domu.



Domowe bułeczki pszenne są bardzo smaczne i przede wszystkim łatwe do zrobienia. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację czy do pracy. Rewelacyjne smakują z dżemem, masłem, a także z wędliną i warzywami. Takie domowe bułki są o wiele smaczniejsze niż te, które kupujemy w sklepie.

Bułeczki szybko i ładnie wyrastają, są pulchniutkie i smaczne. Gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

PSZENNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE – PRZEPIS

Składniki

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży
  • 200 ml mleka


Wykonanie

  • Do miseczki skruszyć drożdże, dodać cukier, 2 łyżki mąki oraz 50 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. 
  • Do miski przesiać mąkę, wbić jajko oraz dodać sól. Następnie przelać wyrośnięte drożdże, wlać pozostałe mleko oraz masło. Całość robić ręką lub za pomocą robota. Gotowe ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 kawałków. Z każdego kawałka formować kulkę za pomocą dłoni, lekko ją spłaszczając. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia. Na wyrośniętych bułeczkach wykonać delikatne nacięcia na środku. 
  • Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut, grzania góra-dół.


Pszenne bułeczki śniadaniowe
Pszenne bułeczki śniadaniowe


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 18

3 komentarze

  1. Bułeczki przepyszne ,polecam przepis rewelacja puszyste,rumiane zrobiłam w wersji mini dla dzieci

Dodaj komentarz

9 − 2 =