Pyszny przepis na domowe drożdżówki z serem i marmoladą. Najlepiej smakują, jeszcze cieple!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 7 g drożdży instant
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- łyżka masła
Nadzienie:
- 500 g twarogu
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- dżem truskawkowy
Przepis na dżem truskawkowy znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Domowy Dżem Truskawkowy
Sposób przygotowania:
- Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem.
- Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut.
- Ciasto przykryć ściereczka i pozostawić na 1 – 1,5 h.
- Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami.
- Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
- Z ciasta wykrawać krążki o średnicy 8-10 cm. Pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie.
- Wgłębienie uzupełniamy nadzieniem serowym. W nadzieniu wykonać wgłębienie i uzupełnić dżemem (ok 1/2 łyżeczki na drożdżówkę)
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra – dół)
Piekłam! Wyszły bardzo dobre.