
Przepis na pyszne domowe drożdżówki z serem i marmoladą. Najlepiej smakują, jeszcze cieple!
Choć w sklepach i cukierniach możemy znaleźć wiele różnych drożdżówek, te przygotowane w domowym zaciszu mają niepowtarzalny smak i przewagę, której nie da się kupić. Mamy kontrolę nad składnikami i jakością produktów. Dodatkowo pieczenie w domu to nie tylko sposób na smaczny deser, ale także relaks i okazja do spędzenia wartościowego czasu z rodziną.
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM I MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 7 g drożdży instant
- szklanka mleka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 jajka
- łyżka masła
Nadzienie:
- 500 g twarogu
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- dżem truskawkowy
Przepis na dżem truskawkowy znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Domowy Dżem Truskawkowy
Sposób przygotowania
- Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
- Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Mąkę wsypać do dużej miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem.
- Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut.
- Ciasto przykryć ściereczka i pozostawić na 1 – 1,5 h.

- Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami.
- Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
- Z ciasta wykrawać krążki o średnicy 8-10 cm. Pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie.
- Wgłębienie wypełniamy nadzieniem serowym. W nadzieniu wykonać wgłębienie i uzupełnić dżemem (ok. 1/2 łyżeczki na drożdżówkę).

- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180° C (grzanie góra – dół).


Piekłam! Wyszły bardzo dobre.