Pyszne Domowe Drożdżówki z Serem i Marmoladą

Pyszny przepis na domowe drożdżówki z serem i marmoladą. Najlepiej smakują, jeszcze cieple!



Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g drożdży instant 
  • szklanka mleka 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • łyżka masła

Nadzienie:

  • 500 g twarogu 
  • 80 g cukru 
  • 2 żółtka
  • dżem truskawkowy 

Przepis na dżem truskawkowy znajdziecie we wcześniejszym wpisie: Domowy Dżem Truskawkowy

Sposób przygotowania:

  • Ciepłe mleko wymieszać z cukrem, drożdżami i ok. 2 łyżkami mąki.
  • Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  • Mąki wsypać do dużej miski. Wymieszać z cukrem waniliowym i roztopionym masłem.


  • Dodać jajka i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiać przez kilka minut.
  • Ciasto przykryć ściereczka i pozostawić na 1 – 1,5 h.
  • Nadzienie: Twaróg wymieszać z cukrem i żółtkami.
  • Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
  • Z ciasta wykrawać krążki o średnicy 8-10 cm. Pozostawić je do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie.
  • Wgłębienie uzupełniamy nadzieniem serowym. W nadzieniu wykonać wgłębienie i uzupełnić dżemem (ok 1/2 łyżeczki na drożdżówkę)


  • Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut w temperaturze 180°C (grzanie góra – dół)


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

1 komentarz

Dodaj komentarz

20 − 10 =