Jajka faszerowane to świetna przekąska, która będzie idealną dekoracją na Wielkanocnym stole. Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych przepisów na jajka faszerowane z różnego rodzaju nadzieniem, każdy z Was na pewno znajdzie coś dla siebie.
Jeśli szukacie nietuzinkowego pomysłu na jajka faszerowane, ten przepis będzie dla Was idealny! Różowe jajka faszerowane wyglądają fenomenalnie i pięknie prezentują się na stole. Na dodatek są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Różowe jajka faszerowane wyglądają naprawdę bardzo ciekawie i z pewnością zachwycą każdego gościa. Poniżej przygotowałam dla Was instrukcję i opisałam jak je przygotować. Zapraszam!
PRZEPIS NA RÓŻOWE JAJKA FASZEROWANE
Składniki
- 6 jajek
- 3 buraki
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1 l wrzątku
- 2-3 łyżki majonezu
- 100 g szynki
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i dolewamy ocet. Gotujemy na średniej mocy palnika przez 30 minut. Po upływie czasu wyławiamy buraczki i odkładamy na bok.
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka. Białka wkładamy do buraczanego wywaru i moczymy przez około 25 minut.
- Szynkę kroimy w kosteczkę, dodajemy do niej żółtka oraz majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Białka jajek wyławiamy z wywaru i osuszamy. Nadziewamy przygotowanym farszem.