Sałatka warstwowa z jajkiem to świetna propozycja na prostą, pyszną i pięknie prezentującą się sałatkę. Przepis ten sprawdzi się idealnie nawet na Święta i inne ważne przyjęcia.
Przepis na sałatkę warstwową z jajkiem jest bardzo prosty. Składniki do jej przygotowania są łatwo dostępnie i niedrogie. Sama sałatka oprócz tego że pięknie się prezentuje, to również wyśmienicie smakuje. Z pewnością zachwyci gości i rodzinę zarówno efektownym wyglądem, jak i wspaniałym smakiem.
SAŁATKA Z JAJKIEM WARSTWOWA PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 5 jajek
- 1 brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- przyprawa gyros
- papryka słodka w proszku
- sól
- pieprz
Sos
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Składniki na sos łączymy ze sobą.
2. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
3. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
4. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kosteczkę.
5. Kukurydzę odsączamy z zalewy, szczypiorek drobno siekamy.
Przygotowane składniki układamy w salaterce warstwowo:
– kurczak
– brokuł
– sos
– kukurydza
– jajka
– szczypiorek