Sernik roboty “0”
Sernik to jedno z najsmaczniejszych i najpopularniejszych ciast. Serwowany sam lub z różnymi dodatkami, w wersji na ciepło czy też na zimno. Domowy sernik sprawdzi się na każdą okazję, bez wyjątku. Tradycyjny domowy sernik przygotowywany był na bazie swojskiego sera i jajek i taki smakował najlepiej.
W dzisiejszych czasach możemy zakupić w sklepie gotowy twaróg sernikowy, którego nie trzeba mielić, dzięki czemu samo przygotowanie sernika zajmu nie nam o wiele mniej czasu. Owszem, nie smakuje tak, jak ten typowy sernik, który piekły nasze babcie czy mamy ze swojskiego sera, ale jest równie smaczny.
Przepis na sernik, który zaprezentuję Wam w tym wpisie, jest banalnie prosty, a sam sernik można przygotować w kilka minut. Tak szybkiego sernika z pewnością jeszcze nie robiliście. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i przelać je do formy. Następnie wstawić do piekarnika i upiec. Nie ma nic prostszego prawda?
Ten pyszny sernik roboty „0”, bo tak nazywa go moja teściowa, jest bardzo delikatny, lekki, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju domowe przyjęcia, urodziny, imieniny czy słodki dodatek do kawy. Sernik jest tak smaczny, że od razu polecam Wam przygotować podwójną porcję.
PRZEPIS NA SERNIK ROBOTY “0”
Składniki
Tortownica o średnicy 18 cm
- 800 g twarogu z wiaderka
- 50 g masła
- 4 jajka
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 100-150 g cukru pudru
Wykonanie
- Masło rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera.
- Sernik piec w 170 stopniach 70 minut.
- Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.
jeśli wezmę 1kg sera (całe opakowanie zeby nie zostawiać tych 200g) to zwiększamy pozostałą ilość składników?