Sernik to jedno z najczęściej pojawiających się ciast w naszym domu. Wszyscy bardzo go uwielbiamy, dlatego z chęcią go piekę. Za każdym razem piekąc sernik, staram się w jakiś sposób go urozmaicić, aby zaskoczyć swoich domowników.
Tym razem postanowiłam przygotować sernik z dodatkiem polewy czekoladowej, która swoim wyglądem przypomina kolce, stąd też nazwa sernika.
Sernik z kolcami, a dokładniej z polewą czekoladową bardzo posmakował moim domownikom i gościom, dlatego tym bardziej polecam Wam ten przepis. Sernik jest delikatny, wilgotny i bardzo smaczny. Z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z KOLCAMI
Składniki
*blacha 24×36
SPÓD
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 100 g masła
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki śmietany
- szczypta proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 1/2 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 kg twarogu tłustego
- 5 jaj
- 50 g mąki
- 1 budyń waniliowy – sam proszek
- 200 g cukru
- 3 łyżki cukru wanilinowego
POLEWA
- 2 czekolady mleczne
- 60 ml mleka
Wykonanie
- Wszystkie składniki na spód wymieszać i ugnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
- Ciasto wyjąc z lodówki i uformować na dnie blachy. Podpiec w piekarniku 15 minut w 170 stopniach.
- Białka ubić mikserem na pianę i odstawić.
- Twaróg tłusty i ten z wiaderka, żółtka jaj, cukier wanilinowy, cukier, mąkę wymieszać przy pomocy miksera.
- Delikatnie, przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki na sernik.
- Masę przelać do blachy z podpieczonym, ostudzonym spodem. Piec 60 minut w 180°, grzanie góra-dół. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik pozostawić wewnątrz do ostygnięcia.
- Polewa: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewę wylać na przestudzony sernik. Używając widelca zrobić „kolce”. Należy przyłożyć widelec pionowo do czekolady i energicznie podciągnąć do góry.