Sok z Mięty | Syrop z Mięty



Mięta ma właściwości zdrowotne, zawiera sporo cennych minerów oraz witamin. Działa uspokajająco, antybakteryjnie a dodatkowo oczyszczająco.

Warto w sezonie letnim zasadzić w swoich ogrodach czy na balkonach krzaczek mięty. W lecie możemy z jej dodatkiem przygotować orzeźwiającą wodę do picia. Warto także przygotować domowy sok z mięty, czy też syrop, aby cieszyć se jej smakiem także zimą.

Mięta świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, różnego rodzaju deserów czy koktajli. Będzie także idealnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe.

W tym wpisie znajdziecie przepis na syrop z mięty, który jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.



Składniki na sok z mięty:

• 30 gałązek mięty zielonej
• 1,5 szklanki cukru
• sok z 1 cytryny
• 1,5 l wody

Sposób przygotowania

  • Gałązki mięty dokładnie płuczemy i odsączamy.
  • Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie garnek odstawiamy z gazu.
  • Do wody wsypujemy cukier, mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru.


  • Do syropu wkładamy świeżą miętę, przykrywamy garnek i zawartość zostawiamy na dobę.
  • Po upływie 24 godzin wyjmujemy miętę, dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Powstały syrop cedzimy prze sitko a następnie zagotowujemy.
  • Gorący syrop z mięty i cytryny przelewamy do słoików.
  • Pasteryzowanie przez 5 minut, przedłuży żywotność syropu.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 7

2 komentarze

Dodaj komentarz

14 − siedem =