Mięta ma właściwości zdrowotne, zawiera sporo cennych minerów oraz witamin. Działa uspokajająco, antybakteryjnie a dodatkowo oczyszczająco.
Warto w sezonie letnim zasadzić w swoich ogrodach czy na balkonach krzaczek mięty. W lecie możemy z jej dodatkiem przygotować orzeźwiającą wodę do picia. Warto także przygotować domowy sok z mięty, czy też syrop, aby cieszyć se jej smakiem także zimą.
Mięta świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, różnego rodzaju deserów czy koktajli. Będzie także idealnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe.
W tym wpisie znajdziecie przepis na syrop z mięty, który jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.
Składniki na sok z mięty:
• 30 gałązek mięty zielonej
• 1,5 szklanki cukru
• sok z 1 cytryny
• 1,5 l wody
Sposób przygotowania
- Gałązki mięty dokładnie płuczemy i odsączamy.
- Wodę doprowadzamy do wrzenia, następnie garnek odstawiamy z gazu.
- Do wody wsypujemy cukier, mieszamy do chwili rozpuszczenia się cukru.
- Do syropu wkładamy świeżą miętę, przykrywamy garnek i zawartość zostawiamy na dobę.
- Po upływie 24 godzin wyjmujemy miętę, dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Powstały syrop cedzimy prze sitko a następnie zagotowujemy.
- Gorący syrop z mięty i cytryny przelewamy do słoików.
- Pasteryzowanie przez 5 minut, przedłuży żywotność syropu.
Witam, to nie sok ani tym bardziej syrop. To napój a raczej napar.
Jak zwał tak zwał, nie zmienia to faktu, ze jest przepyszny!