Domowy sos pietruszkowy to fajna baza do sałatek, przekąsek czy dań obiadowych. Mocny aromat pietruszki w połączeniu z sokiem z cytryny, miodem, oliwą i musztardą tworzy bardzo ciekawy smak. Sos pietruszkowy o pięknej zielonej barwie to również fajny dodatek do pizzy, na kanapkę czy grzanek.
Ten aromatyczny sos z pietruszki można przygotować w kilka minut z prostych składników, które z pewnością macie w swojej kuchni. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SOS PIETRUSZKOWY
Składniki
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody – opcjonalnie
Wykonanie
- Pietruszkę myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. W całości – razem z łodygą umieszczamy w blendarze, dodajemy płynny miód, oliwę oraz musztardę.
- Całość blendujemy aż uzyskamy zieloną, prawie jednolitą masę. Kiedy będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody.
- Gotowy sos przelewamy do słokczka. Przechowujemy w lodówce, będzie zdatny do użycia przez 2-3 tygodnie.
Polecam również inne przepisy na domowe sosy: