Spaghetti Bolognese z Pieczarkami



Spaghetti bolognese to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które bardzo często gości na naszym stole.

Każdy z Was z pewnością posiada swój sprawdzony przepis na spaghetti bolognese. Jesteśmy pewni, że choć danie to nosi taką samą nazwę, w każdym domu smakuje inaczej.

My bardzo często przygotowujemy spaghetti bolognese z pieczarkami. Macie ochotę na wypróbowanie takiej wersji? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem na domowe spaghetti z pieczarkami.



Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 400 ml passaty
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • makaron do spaghetti


Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie masełka, dodajemy pokrojone pieczarki.
  • Następnie do cebulki i pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i przyprawione mięso. Wszystko razem dusimy przez kilkanaście minut.
  • Do gotowego mięsa dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut.
  • Gotowy sos podajemy z makaronem do spaghetti i posypujemy natką pietruszki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

17 − szesnaście =