Spaghetti bolognese to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które bardzo często gości na naszym stole.
Każdy z Was z pewnością posiada swój sprawdzony przepis na spaghetti bolognese. Jesteśmy pewni, że choć danie to nosi taką samą nazwę, w każdym domu smakuje inaczej.
My bardzo często przygotowujemy spaghetti bolognese z pieczarkami. Macie ochotę na wypróbowanie takiej wersji? Jeśli tak, zapraszamy do zapoznania się z poniższym przepisem na domowe spaghetti z pieczarkami.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 400 ml passaty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta chilli
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- makaron do spaghetti
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie masełka, dodajemy pokrojone pieczarki.
- Następnie do cebulki i pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i przyprawione mięso. Wszystko razem dusimy przez kilkanaście minut.
- Do gotowego mięsa dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- Gotowy sos podajemy z makaronem do spaghetti i posypujemy natką pietruszki.