Truskawkowa chmurka bez pieczenia to smaczny deser inspirowany tradycyjną malinową chmurką, którą większość z nas uwielbia. Przepis na malinową chmurkę znajdziecie już na moim blogu: malinowa chmurka, oraz w wersji bez pieczenia: malinowa chmurka bez pieczenia.
Tym razem postanowiłam przygotować to smaczne ciasto w wersji z truskawkami i powiem Wam, wyszło przepyszne! Truskawkowa chmurka bez pieczenia to idealne ciasto dla wszystkich miłośników deserów z dodatkiem owoców. Ja bardzo lubię takie ciasta, w których znajduje się galaretka z owocami, bo nadaje ona im lekkości. Słodka masa przełamana owocami wa galaretce to prawdziwy raj dla podniebienia.
Truskawkowa chmurka bez pieczenia to jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuję bardzo często. Cała rodzinka je uwielbia, a ja lubię je przygotowywać, bo robi się je naprawdę szybko.
Macie ochotę na truskawkową chmurkę? Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
PRZEPIS NA TRUSKAWKOWĄ CHMURKĘ BEZ PIECZENIA
Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne ciasto truskawkowa chmurka bez pieczenia. Zapraszam!
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 ml serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 ml wrzątku do żelatyny
- 800 ml wrzątku do galaretek
- 2 galaretki truskawkowe
- 350 g truskawek
Dodatkowo
- płatki migdałów
- ok. 120 g herbatników
Wykonanie
- Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy warstwę herbatników.
- Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, następnie odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Na herbatnikach układamy umyte truskawki, następnie zalewamy je lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do stężenia do lodówki.
- Kiedy galaretka stężeje, przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, Schłodzona śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
- Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przestygniętą żelatynę. Gotową masę wykładamy na ciasto.
- Wierzch ciasta dekorujemy prażonymi migdałami.
Wody w przepisie jest 80ml a w wykonaniu juz 800 to jak to rozumieć?
fakt, może to być nieco niezrozumiałe, już poprawiłam 🙂 80 ml wrzątku potrzebujemy do rozpuszczenia żelatyny, a 800 ml wrzątku do galaretek