Truskawkowa napoleonka bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, a także słodka dekoracja stołu, kiedy spodziewamy się gości.
Napoleonka truskawkowa bez pieczenia to idealne ciasto dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, ponieważ jest szybka i łatwa w przygotowaniu. To ciasto zawsze się udaje!
Bazą do przygotowania tego ciasta była tradycyjna napoleonka na herbatnikach. Przepis został lekko zmodyfikowany i wzbogacony o masę truskawkową, która sprawia, że napoleonka smakuje zupełnie inaczej.
Zapraszam do zapoznania się z szybkim i smacznym przepisem na pyszną napoleonkę na herbatnikach w truskawkowej wersji. Jestem pewna, że posmakuje każdemu miłośnikowi tego typu deserów.
PRZEPIS NA TRUSKAWKOWĄ NAPOLEONKĘ BEZ PIECZENIA
Przepis na tradycyjną blachę 24×36 cm
Składniki
MASA BUDYNIOWA
- 800 ml śmietanki 30%
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki żelatyny
- 80 g proszku budyniowego (2 opakowania budyniu bez cukru)
- 400 ml mleka
MASA TRUSKAWKOWA
- 800 g mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
DODATKOWO
- 2 opakowania herbatników
Sposób przygotowania
MASA TRUSKAWKOWA
- Truskawki rozmrażamy i blendujemy na mus.
- Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Gdy się rozpuszczą, dodajemy je do truskawek.
MASA BUDYNIOWA
- Żelatynę umieszczamy we wrzątku. Co jakiś czas mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia.
- Budynie przygotowujemy w 600 ml mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Gdy budyń ostygnie, zdejmujemy kożuch i miksujemy na krem.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
- Następnie ciągle miksując, dodajemy stopniowo budyń. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żelatynę. Wyłączany mikser po kilku sekundach. Masa powinna szybko tężeć.
Wykonanie
- Na początku wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na dnie blachy układany herbatniki.
- Na herbatnik wykładamy 1/2 masy budyniowej, wyrównujemy łyżką.
- Na masę budyniową wykładamy 1/2 masy truskawkowej.
- Masę przykrywamy warstwą herbatników.
- Umieszczamy 1/2 masy budyniowej, wyrównujemy łyżką.
- Wykładamy masę truskawkową.
- Całość przykrywamy herbatnikami.
- Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Placek jest gotowy gdy herbatniki zmiękną.