Ciasto truskawkowy puch to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Delikatna masa na bazie galaretki truskawkowej i śmietanki kremówki to prawdziwy raj dla podniebienia. To ciasto wręcz rozpływa się w ustach!
Truskawkowy puch to idealne ciasto na ciepłe miesiące, ponieważ można je przygotować bez użycia piekarnika. Dzięki temu nie musimy dodatkowo nagrzewać kuchni.
Deser ten przygotowuję szczególnie w sezonie truskawkowym, kiedy mam dostęp do świeżych truskawek z działki u rodziców, bądź z osiedlowego targu. Delikatne, piankowe ciasto z dodatkiem soczystej truskawki smakuje naprawdę rewelacyjnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis.
Poniżej zaprezentuję Wam super przepis na pyszne ciasto truskawkowy puch bez pieczenia. Ciasto jest naprawdę smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebujemy prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie.
PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH
Składniki
MASA TRUSKAWKOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 ml wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
MASA ŚMIETANKOWA
- 350 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 250 g truskawek
- 12 ciemnych herbatników
Wykonanie
- Galaretkę z dwiema łyżeczkami żelatyny rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijany z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki, by zaczęła tężeć.
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę ciemnych herbatników. Na herbatniki rozprowadzamy lekko tężejącą masę. Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa stężała.
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotową masę śmietankową wykładamy na stężałą masę truskawkową. Na wierzchu ciasta układamy kawałki truskawek.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.