Bardzo lubię dania jednogarnkowe, ze względu na to, że robią się one praktycznie same. Wszystko wrzucamy do jednego naczynia, zapiekamy i obiad gotowy. Bez sterty garów i ogromu czasu spędzonego w kuchni.
Jeśli jesteście na etapie poszukiwania przepisu na obiad, który robi się praktycznie sam, a dodatkowo świetnie smakuje, udka zapiekane na ryżu będą idealnym wyborem. Danie to znika błyskawicznie, ponieważ jest przepyszne.
Podczas przygotowywania kurczaka na ryżu naprawdę się nie napracujemy, a efekty będą niesamowite. Potrawa ta, po wyciągnięciu z piekarnika pachnie rewelacyjnie, a jeszcze lepiej smakuje. Ryż jest bardzo miękki, delikatny, przesiąknięty smakiem zalewy i mięsa. Wszystko się łączy, przenika i tworzy smaczne, aromatyczne danie. Po włożeniu składników do naczynia żaroodpornego danie robi się samo, wystarczy ustawić piekarnik na odpowiedni czas i czekać aż obiad się upiecze. W międzyczasie możemy odpocząć lub napić się kawy.
Udka pieczone na ryżu to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie to jest bardzo smaczne i błyskawicznie znika z talerzy. Możecie wzbogacić je o dodatek ulubionej surówki. Ja wybrałam pyszną surówkę z czerwonej kapusty, którą moja rodzinka uwielbia. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY
PRZEPIS NA UDKA ZAPIEKANE NA RYŻU
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na udka zapiekane na ryżu – pyszne danie, które robi się praktycznie samo.
Składniki
- 2 duże udka z kurczaka
- 150 g ryżu
- 1/2 pora
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 500 ml wody
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Udka umyć, obrać ze skóry i oczyścić. Następnie po nakłuwać przy użyciu wykałaczki. Paprykę słodką, przyprawę do kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z łyżką oliwy. Taką mieszanką natrzeć udka z kurczaka.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć sypki ryż. Na ryżu poukładać krążki pora, a na nim położyć zamarynowane mięso.
- 500 ml wody zagotować, dodać do niej 3 łyżki ketchupu, zioła prowansalskie, cukier, sól oraz pieprz. Powstałą mieszanką zalać naczynie.
- Całość wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 60-70 minut, do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę.
Mam nadzieję, że przepis na udka zapiekane na ryżu przypadł Wam do gustu i przygotowujecie to danie na obiad w swoim domu. Po skosztowaniu, koniecznie podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach.
Dzisiaj zrobiłam, jest mega smaczne, można jeść sam ryż, taki pyszny😋
Dlaczego należy obrac udko????
Moi domownicy nie lubią mięsa ze skórą. Jeśli ktoś lubi, może nie obierać i zapiec je ze skórką 🙂