Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki obiadowe. Moi domownicy również, dlatego też bardzo często goszczą w naszym domu. Takie obiadowe zapiekanki są nie tylko pyszne, ale także łatwe i szybkie w przygotowaniu, a także świetnie smakują nawet po odgrzaniu.
Tym razem w naszym domu zagościła zapiekanka obiadowa z jajkiem sadzonym. Na moim blogu znajdziecie już podobną zapiekankę, pod nazwą zapiekanka farmerska. Przygotowałam ją nieco inaczej z innymi dodatkami, a sam pomysł jajek sadzonych na wierzchu zapiekanki został ten sam. Zapiekanka z jajkiem sadzonym wyszła przepyszna! Polecam i Wam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
ZAPIEKANKA OBIADOWA Z JAJKIEM SADZONYM
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 5 jajek
- 150 g boczku w słupkach
- 150 g tartej mozzarelli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- chilli
- cukier
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać sól i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania gotować około 10 minut. Po tym czasie odcedzić.
- Na patelnię przełożyć boczek i podsmażyć. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do boczku i razem podsmażać.
- Na patelnię wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz chilli. Całość wymieszać do połączenia składników i podsmażać przez kilka minut.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę ziemniaków, połowę sosu z patelni, połowę tartej mozzarelli, znów ziemniaki, sos z patelni, ser.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Po upływie czasu naczynie wyjąc z piekarnika, wbić jajka i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Gotową zapiekankę posypać świeżym szczypiorkiem.