Zapiekanka z chleba tostowego to idealny pomysł na rodzinny obiad. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom tostów, czyli każdemu! Bo kto nie lubi tostów? 🙂
Zapiekanka tostowa jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu a dodatkowo bardzo smaczna. W naszym domu zagościła po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Każdy był zachwycony jej smakiem, nie bez powodu.
Muszę przyznać, że zapiekanka zrobiła na mnie ogromne wrażenie i na pewno zagości na liście najlepszych obiadów w naszym domu.
Zapiekanka tostowa to świetny pomysł na obiad, a także ciepłą kolację. Całość można przygotować w zaledwie 15 minut, plus oczywiście czas pieczenia. Wydaje mi się, że jak na danie obiadowe bardzo mało. Podczas gdy zapiekanka się piecze, można wykonać inne czynności domowe, lub po prostu sobie odpocząć.
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszną zapiekankę na chlebie tostowym. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ Z CHLEBA TOSTOWEGO
Składniki
- 200 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 200 g szynki konserwowej w plastrach
- 100 ml śmietany 12%
- 3 jajka
- 1/2 pora
- 1 mała papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- ok. 10 kromek chleba tostowego
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, dusimy na łyżeczce masła. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 1/3 sera odkładamy do posypania wierzchu zapiekanki. Pozostały ser łączymy ze śmietaną oraz jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na blaszce 24×24 układamy kromki chleba tostowego. Smarujemy 1/2 mieszanki jajek ze śmietaną i serem. Następnie całość wykładamy plastrami szynki.
- Na szynkę wykładamy uduszone pieczarki. Na wierzch wykładamy pozostałą część mieszanki jajeczno-serowej.
- Na górę układamy drugą warstwę chleba tostowego, następnie posypujemy startym serem, pokrojoną w kostkę papryką, kukurydzą oraz pokrojonym w paseczki porem.
- Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez 25 minut, grzanie góra-dół.