Bardzo prosta i smaczna zupa na włoszczyźnie to idealna propozycja na szybki i ciepły posiłek dla całej rodziny. Jest to jedna z najbardziej popularnych zup, która przygotowywana Jets chyba w każdym domu. Mimo to, że robimy ją w podobny sposób, zawsze u każdego smakuje ona inaczej.
Dla wielu osób zupa na włoszczyźnie, inaczej zupa jarzynowa nawiązuje do wspomnień z dzieciństwa, dla niektórych tych miłych, dla innych nie. Wiele dzieciaków nie lubiło wszystkich warzyw i rodzice nakłaniali nas do ich zjadania. Patrząc na to z perspektywy czasu, chcieli dobrze i na pewno my także chcielibyśmy, aby nasze pociechy jadły jak najwięcej warzyw.
Moja zupa na włoszczyźnie jest w naszym domu uwielbiana i przygotowuję ją bardzo często. Z dzieciństwa pamietam zupę jarzynową na zasmażce lub śmietanie. Ja robię ją na serku topionym, co sprawia, że jej smak jest inny i wyjątkowy. Zazwyczaj przygotowuje się ją z dodatkiem ziemniaków, ja ich nie daję. Przygotowują ją na bazie mrożonej mieszanki warzywnej, zwanej włoszczyzną , stąd też nazwa zupy.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu na pyszną zupę na włoszczyźnie na bazie serka topionego. Jestem pewna, że posmakuje Wam i Waszym domownikom.
PRZEPIS NA ZUPĘ NA WŁOSZCZYŹNIE
Składniki
- 1 porcja rosołowa
- 3 szklanki mrożonki włoskiej
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 serek topiony
Przygotowanie
- Mięso zalać 2 litrami wody, zagotować i zebrać szumowiny.
- Dodać ziele angielskie, liść laurowy, mieszankę włoską, pieprz oraz sól. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
- Do zupa dodać odrobinę świeżej natki pietruszki.
- Odlać 2 chochelki zupy do wysokiego naczynia dolać odrobinę wody, dodać serek topiony i całość zblendować. Taką mieszankę wlać do zupy. Na koniec sprawdzić smak i ewentualnie doprawić do smaku.