Babka czekoladowa to bardzo efektowne ciasto, które warto przygotować na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Goście z przyjemnością będą się nią zajadać.
Przepis na babkę czekoladową nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nawet osoba początkująca z łatwością poradzi sobie z jej przygotowaniem. Babka ma głęboki czekoladowy smak, a dodatek polewy dodatkowo go podkręca. Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną, ta babka czekoladowa będzie idealnym wyborem.
BABKA CZEKOLADOWA PRZEPIS
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewa
- 3 łyżki kakao
- 90 g masła
- 60 g cukru pudru
Przygotowanie
Jajka i śmietanka powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już gładka i lśniąca, dodaj żółtka, jedno po drugim.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przełóż do masy jajecznej, wlej śmietankę i całość wymieszaj do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.
3. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 50 minut, funkcja grzania góra-dół.
4. Składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej (w razie potrzeby dodaj ok. 2 łyżek mleka).
5. Gotową polewę wylej na babkę i całość posyp posypką czekoladową.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.