Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to bardzo efektowne ciasto, które warto przygotować na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i pięknie prezentuje się na stole. Goście z przyjemnością będą się nią zajadać.



Przepis na babkę czekoladową nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. Nawet osoba początkująca z łatwością poradzi sobie z jej przygotowaniem. Babka ma głęboki czekoladowy smak, a dodatek polewy dodatkowo go podkręca. Jeśli szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną, ta babka czekoladowa będzie idealnym wyborem.

BABKA CZEKOLADOWA PRZEPIS

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa

  • 3 łyżki kakao
  • 90 g masła
  • 60 g cukru pudru


Przygotowanie

Jajka i śmietanka powinny mieć temperaturę pokojową.

1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj cukier. Kiedy masa będzie już gładka i lśniąca, dodaj żółtka, jedno po drugim.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem budyniowym, kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki przełóż do masy jajecznej, wlej śmietankę i całość wymieszaj do połączenia za pomocą drewnianej łyżki.

3. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Przełóż ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 50 minut, funkcja grzania góra-dół.

4. Składniki na polewę rozpuść w kąpieli wodnej (w razie potrzeby dodaj ok. 2 łyżek mleka).

5. Gotową polewę wylej na babkę i całość posyp posypką czekoladową.



Babka czekoladowa przepis
babka wielkanocna


Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

dwadzieścia − dwa =