Banoffee Pie Bez Pieczenia



Banoffee Pie bez pieczenia

Ciasto banoffee pie to bardzo smaczny wypiek, który z pewnością wiele z Was miało okazję jeść. Ja tym razem pokusiłam się o przygotowanie tego deseru w wersji bez pieczenia i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę!

Ciasto Banoffee Pie bez pieczenia to bardzo smaczny deser, który można przygotować błyskawicznie. Z dobrymi chęciami i samozaparciem nawet w 20 minut! Ciasto składa się z herbatników przełożonych kajmakiem o smaku kakaowym, świeżych bananów oraz masy śmietanowej. Wierzch ciasta udekorowana jest wiórkami kokosowymi, które nadają mu ciekawego smaku.

Bardzo lubię połączenie masy śmietanowej z bananami, a ciasto banoffee pie bez pieczenia będzie chyba moim ulubionym ciastem w wersji bez pieczenia. Przygotowałam je na niedzielę, kiedy zjechała się do mnie rodzinka. Postanowiłam przygotować coś szybkiego i lekkiego, a ze względu na to, że nie chciałam dodatkowo nagrzewać kuchni, wybrałam wersję bez pieczenia. Ciasto wyszło przepyszne, każdy się nim zachwycał! Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis 😀

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto banoffee pie bez pieczenia. Szybki i smaczny deser z bananami, który zachwyci podniebienia każdego z Was.

PRZEPIS NA CIASTO BANOFFEE PIE



Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 ml mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wrzątku
  • 4 banany
  • 1/2 puszki masy kajmakowej o smaku kakaowym
  • ok. 200 g kakaowych herbatników
  • kokos

Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy folią spożywczą. Na blaszce układamy warstwę herbatników.
  • Na herbatnikach rozprowadzamy masę kajmakową. Można ją delikatnie podgrzać, by się lepiej rozprowadzała. Na masę układamy kolejną warstwę herbatników.
  • Banany obieramy i kroimy w plasterki. Następnie układamy je na herbatnikach.
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 80 ml wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, dodajemy serek mascarpone. Pod koniec wlewamy płynną żelatynę. Gotową masę wykładamy na banany.
  • Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

6 − jeden =