Chlebek bananowy, czyli pyszne ciasto bananowe, które przygotujecie w kilka chwil! Sprawdzi się idealnie, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty i szybki. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Chlebek bananowy jest aromatyczny, mięciutki i wilgotny. Doskonale smakuje w połączeniu z twarożkiem lub świeżymi owocami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
CHLEBEK BANANOWY PRZEPIS
Składniki
- 4 dojrzałe banany (3 do ciasta, 1 do dekoracji)
- 2 szklanki płatków owsianych
- 50 g oleju rzepakowego
- 2 duże jajka
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
- 3 obrane banany przełożyć do miski i przy pomocy widelca rozgnieść na papkę.
- Następnie dodać jajka i miód. Całość zmiksować do połączenia.
- Płatki owsiane zmielić w blenderze na mąkę. Dodać do zmiksowanej masy.
- Kolejno dodać cynamon, olej i proszek do pieczenia. Całość wymieszać za pomocą łyżki do połączenia składników (ciasto będzie dość gęste).
- Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać banana pokrojonego w plasterki.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piec przez 35-40 minut, do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!