Ciasto biała dama to kolejny smakołyk, zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia. Uwielbiam takie szybkie ciasta a Wy?
W tym wpisie zaprezentuję Wam przepis, który koniecznie musicie wypróbować. Ciasto Biała Dama zebrało dużo pochwał od moich znajomych i domowników, dlatego zachęcam i Was do wypróbowania przepisu. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe w przygotowaniu a składniki ogólnodostępne. Taki deser idealnie sprawdzi się na każdą nadarzającą się okazję a szczególnie na święta.
Ciasto biała dama z kremem śmietanowym i galaretką z dodatkiem wiśni to prawdziwy raj dla podniebienia. Bazą jest ciemny herbatnik, który idealnie pasuje do pozostałych warstw ciasta. Wierzch ciasta posypany jest kokosem, który podbija jego cudowny smak.
PRZEPIS NA CIASTO BIAŁA DAMA
Składniki
- 1000 ml śmietanki kremówki
- 2 galaretki przezroczyste
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 ml gorącej wody
- 700 g kompotu z wiśniami
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 łyżki cukru
- 120 g herbatników kakaowych
- wiórki kokosowe
Wykonanie
- Galaretki przezroczyste rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wlewamy stopniowo przestygniętą galaretkę przezroczystą.
- Przygotowaną masę wstawiamy na chwilę do lodówki, by zaczęła tężeć.
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy herbatniki kakaowe.
- Na herbatniki wylewamy masę śmietanową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Wiśnie odcedzamy z kompotu. Do kompotu dolewamy wody, tak by łącznie było 800 ml płynu. Kompot przelewamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru, podgrzewamy. Do gorącego kompotu dodajemy dwie galaretki wiśniowe. Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy do niego wiśnie. Odstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki.
- Lekko stężałą galaretkę z dodatkiem wiśni wykładamy na masę śmietanową. Całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Kolejne 500 ml śmietanki kremówki ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietankę wykładamy na stężałą galaretkę wiśniową. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Jaki smak galaretki przezroczystej?
Ja wybrałam wieloowocowy 🙂