Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone

Ciasto jajko sadzone to nic innego, jak sernik na zimno, który swoim wyglądem przypomina jajko sadzone. Żółtko to nic innego jak połówki brzoskwiń, a białko to przezroczysta galaretka. Całość faktycznie przypomina tradycyjne jajko sadzone. Ciasto fajnie smakuje i może być ciekawym zaskoczeniem dla naszych gości.



Serniczek jest bardzo lekki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Sam przepis na ten deser jest bardzo łatwy, a ciasto nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na spodzie z okrągłych biszkoptów, które idealnie pasją do delikatnej masy serowej. Moim zdaniem to najlepszy sernik na zimno z dodatkiem owoców. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO JAJKO SADZONE

Składniki

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 330 ml śmietanki kremówki
  • 400 ml gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 16 okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 9 połówek brzoskwiń z syropu
  • 400 ml gorącej wody


Wykonanie

  • W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne. Dokładnie mieszamy, by galaretki dokładnie się rozpuściły i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do miski przekładamy twaróg z wiaderka, wlewamy przestygniętą galaretkę i mieszamy za pomocą blendera do połączenia składników.
  • W osobnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
  • Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy na kilka minut, by masa zaczęła tężeć.
  • Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy okrągłe biszkopty. Na biszkopty delikatnie wylewamy masę serową. Należy robić to bardzo wolno, by biszkopty nie wypłynęły na górę. Wierzch masy wyrównujemy i całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. W tym celu w 400 ml gorącej wodzy rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • Na ciasto wykładamy połówki brzoskwiń, wcześniej odsączone z soku. Całość zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.


Ciasto jajko sadzone
Sernik jajko sadzone
Sernik jajko sadzone
Sernik jajko sadzone


Oceń przepis i udostępnij go swoim znajomym!

3.9 / 5. Liczba głosów: 7

Dodaj komentarz

5 × trzy =