Ciasto jajko sadzone to nic innego, jak sernik na zimno, który swoim wyglądem przypomina jajko sadzone. Żółtko to nic innego jak połówki brzoskwiń, a białko to przezroczysta galaretka. Całość faktycznie przypomina tradycyjne jajko sadzone. Ciasto fajnie smakuje i może być ciekawym zaskoczeniem dla naszych gości.
Serniczek jest bardzo lekki, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Sam przepis na ten deser jest bardzo łatwy, a ciasto nie wymaga pieczenia. Przygotowane jest na spodzie z okrągłych biszkoptów, które idealnie pasją do delikatnej masy serowej. Moim zdaniem to najlepszy sernik na zimno z dodatkiem owoców. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO JAJKO SADZONE
Składniki
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 2 galaretki krystaliczne
- 330 ml śmietanki kremówki
- 400 ml gorącej wody
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 16 okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka krystaliczna
- 9 połówek brzoskwiń z syropu
- 400 ml gorącej wody
Wykonanie
- W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki krystaliczne. Dokładnie mieszamy, by galaretki dokładnie się rozpuściły i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do miski przekładamy twaróg z wiaderka, wlewamy przestygniętą galaretkę i mieszamy za pomocą blendera do połączenia składników.
- W osobnej misce ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru.
- Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy na kilka minut, by masa zaczęła tężeć.
- Blaszkę 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy okrągłe biszkopty. Na biszkopty delikatnie wylewamy masę serową. Należy robić to bardzo wolno, by biszkopty nie wypłynęły na górę. Wierzch masy wyrównujemy i całość wstawiamy do lodówki do stężenia.
- W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. W tym celu w 400 ml gorącej wodzy rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
- Na ciasto wykładamy połówki brzoskwiń, wcześniej odsączone z soku. Całość zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.