Ciasto Kajmakowy Krakersik

Ciasto Kajmakowy Krakersik

Ciasto kajmakowy krakersik to pyszne ciasto na biszkopcie przełożone delikatnym kremem śmietankowym, krakersami i kajmakiem. Ten wyjątkowy wypiek, łączy w sobie delikatność biszkoptu, delikatność masy śmietankowej, chrupiące krakersy i słodki kajmak. To połączenie smaków sprawia, że ciasto jest zarówno lekkie, jak i pełne słodkiego smaku.



Ciasto kajmakowy krekersik idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od świąt, po rodzinne spotkania przy kawie. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO KAJKAMOWY KRAKERSIK

Składniki

BISZKOPT

  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

KREM

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru

POLEWA

  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki

DODATKOWO

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 1 duże opakowanie słonych krakersów


Wykonanie

  1. Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników, pod koniec dodać olej.

  2. Mąkę przesiać, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Całość dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do firmy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.

  3. Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera. Dodać mascarpone i cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Całość ubić na puszystą masę. Do masy dodałam śmietan-fixy, by była bardziej stabilna. Można je oczywiście pominąć.

  4. Połowę przygotowanej masy wyłożyć na jeden blat biszkopta, a na niej ułożyć warstwę krakersów.

  5. Na krakersach rozprowadzić masę kajmakową, Można ją wcześniej nieco podgrzać, by się lepiej rozprowadzała.

  6. Na masie kajmakowej ułożyć warstwę krakersów a na niej rozprowadzić pozostałą masę śmietankową. Przykryć drugim blatem biszkopta.

  7. Czekoladę połączyć ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Wyłożyć na ciasto i udekorować posiekanymi orzechami.


Ciasto Kajmakowy Krakersik z polewą
Ciasto Kajmakowy Krakersik przepis
Ciasto Kajmakowy Krakersik
Przepis na ciasto Kajmakowy Krakersik


Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 569

Dodaj komentarz

12 + 18 =