
Ciasto kajmakowy krakersik to pyszne ciasto na biszkopcie przełożone delikatnym kremem śmietankowym, krakersami i kajmakiem. Ten wyjątkowy wypiek, łączy w sobie delikatność biszkoptu, delikatność masy śmietankowej, chrupiące krakersy i słodki kajmak. To połączenie smaków sprawia, że ciasto jest zarówno lekkie, jak i pełne słodkiego smaku.
Ciasto kajmakowy krekersik idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od świąt, po rodzinne spotkania przy kawie. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO KAJKAMOWY KRAKERSIK
Składniki
BISZKOPT
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
KREM
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 śmietan fixy
- 2 łyżki cukru pudru
POLEWA
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 ml śmietanki kremówki
DODATKOWO
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- 1 duże opakowanie słonych krakersów
Wykonanie
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników, pod koniec dodać olej.
- Mąkę przesiać, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Całość dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do firmy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na dwa blaty.
- Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera. Dodać mascarpone i cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Całość ubić na puszystą masę. Do masy dodałam śmietan-fixy, by była bardziej stabilna. Można je oczywiście pominąć.
- Połowę przygotowanej masy wyłożyć na jeden blat biszkopta, a na niej ułożyć warstwę krakersów.
- Na krakersach rozprowadzić masę kajmakową, Można ją wcześniej nieco podgrzać, by się lepiej rozprowadzała.
- Na masie kajmakowej ułożyć warstwę krakersów a na niej rozprowadzić pozostałą masę śmietankową. Przykryć drugim blatem biszkopta.
- Czekoladę połączyć ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni i drobno posiekać. Wyłożyć na ciasto i udekorować posiekanymi orzechami.



