Ciasto migdałowiec
Ciasto migdałowiec z dodatkiem karmelowej masy to prawdziwy raj dla podniebienia. I chociaż ciasto to należy do dosyć kalorycznych wypieków, warto czas od czasu przygotować je w swoim domu.
Przepis na ciasto migdałowiec jest bardzo prosty, ponieważ piecze się tylko 3 takie same placki, w tym jeden posypuje migdałami i przekłada je masą karmelową. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie.
Ciasto migdałowe to ulubiony deser mojego męża. Obowiązkowo pojawia się ono w naszym domu na każdej nadarzającej się okazji, od imienin, urodzin po święta. Jeśli więc jesteście miłośnikami słodkich ciast, zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto migdałowiec.
PRZEPIS NA CIASTO MIGDAŁOWIEC
Składniki
CIASTO
- 4 szklanki mąki
- 200 g masła
- 200 g margaryny
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
DODATKOWO
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 opakowanie migdałów
- 200 g masła
Wykonanie
- Składniki na ciasto zagnieść, ugniatać formując jednolitą kulkę. Następnie podzielić na 3 części.
- Każdy kawałek ciasta rozprowadzić na blaszce 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Białka ubić z dodatkiem cukru i cukru pudru na sztywną pianę.
- Na każdą blachę z ciastem wyłożyć ubitą pianę, jeden z nich posypać posiekanymi migdałami. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Mleko skondensowane zanurzyć całkowicie w wodzie i gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny, następnie wystudzić.
- Przestygnięte mleko skondensowane utrzeć z masłem.
- Upieczone placki przekładać przygotowaną masą. Na wierzch położyć placek posypany migdałami.
Pyszne, aż ślinka leci!