Ciasto Mleczna Kanapka



W ostatnim czasie bardzo modne stało się pieczenie ciast inspirowanych różnego rodzaju batonikami czy wafelkami. Był już snickers, 3 bit, lion a teraz pora na ciasto mleczna kanapka.

Ciasto mleczna kanapka z puszystym kremem i kakaowym biszkoptem to idealny deser dla dzieci, jak i dorosłych. Jest bardzo lekkie, wilgotne i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto mleczna kanapka to uwielbiana przekąska dzieciaków, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Swoim wyglądem i smakiem przypomina batonik, który dzieciaki wręcz uwielbiają. Na pewno będą zadowolone z takiego deseru.

PRZEPIS NA CIASTO MLECZNA KANAPKA

Składniki:

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 40 g kakao
  • 50 ml oleju
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki tortowej


KREM

  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 300 g mleka w proszku
  • 80 g jogurtu naturalnego
  • 250 g masła

POLEWA

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

BISZKOPT

  • Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier.
  • Do ubitej piany z cukrem dodawać żółtka, ciągle ubijając.
  • W kolejnym kroku dodać olej i wymieszać przy użyciu szpatułki.
  • Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej kakao i proszek do pieczenia. Całość przesypać do ubitej piany i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×30 cm, wyłożone papierem do pieczenia.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 30 minut.
  • Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.


KREM

  • Mleko, śmietankę wlać do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. Co jakiś czas pomieszać, aby cukier się rozpuścił.
  • Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć z palnika i ostawić do ostygnięcia na ok. 10 min.
  • Do miski przesypać mleko w proszku, mieszając rózgą lub mikserem wlewać stopniowo ciepłe mleko
  • Masło w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, ubijając mikstem dodawać stopniowo masę mleczną. Na samym końcu dodawać partiami jogurt naturalny. Nie należy długo ubijać, aby masa się nie zważyła.
  • Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
  • Jedną z nich wsadzić do blaszki, następnie wyłożyć na niego krem i przykryć drugą częścią biszkopta.


POLEWA

  • Śmietanę wlać do garnka, i zagotować. Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do zagotowanej śmietany i mieszać do momentu roztopienia.
  • Ostawić do przestudzenia na ok. 10 min.
  • Gotową polewą udekorować ciasto.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

5 × 4 =