W ostatnim czasie bardzo modne stało się pieczenie ciast inspirowanych różnego rodzaju batonikami czy wafelkami. Był już snickers, 3 bit, lion a teraz pora na ciasto mleczna kanapka.
Ciasto mleczna kanapka z puszystym kremem i kakaowym biszkoptem to idealny deser dla dzieci, jak i dorosłych. Jest bardzo lekkie, wilgotne i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.
Ciasto mleczna kanapka to uwielbiana przekąska dzieciaków, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Swoim wyglądem i smakiem przypomina batonik, który dzieciaki wręcz uwielbiają. Na pewno będą zadowolone z takiego deseru.
PRZEPIS NA CIASTO MLECZNA KANAPKA
Składniki:
BISZKOPT
- 5 jajek
- 40 g kakao
- 50 ml oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 120 g mąki tortowej
KREM
- 150 ml mleka
- 100 g cukru
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 300 g mleka w proszku
- 80 g jogurtu naturalnego
- 250 g masła
POLEWA
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
BISZKOPT
- Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier.
- Do ubitej piany z cukrem dodawać żółtka, ciągle ubijając.
- W kolejnym kroku dodać olej i wymieszać przy użyciu szpatułki.
- Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej kakao i proszek do pieczenia. Całość przesypać do ubitej piany i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×30 cm, wyłożone papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 30 minut.
- Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.
KREM
- Mleko, śmietankę wlać do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy i zagotować. Co jakiś czas pomieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Kiedy mleko się zagotuje, zdjąć z palnika i ostawić do ostygnięcia na ok. 10 min.
- Do miski przesypać mleko w proszku, mieszając rózgą lub mikserem wlewać stopniowo ciepłe mleko
- Masło w temperaturze pokojowej przełożyć do miski, ubijając mikstem dodawać stopniowo masę mleczną. Na samym końcu dodawać partiami jogurt naturalny. Nie należy długo ubijać, aby masa się nie zważyła.
- Ostudzony biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części.
- Jedną z nich wsadzić do blaszki, następnie wyłożyć na niego krem i przykryć drugą częścią biszkopta.
POLEWA
- Śmietanę wlać do garnka, i zagotować. Obie czekolady połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do zagotowanej śmietany i mieszać do momentu roztopienia.
- Ostawić do przestudzenia na ok. 10 min.
- Gotową polewą udekorować ciasto.