Ciasto na wczoraj – to szybkie i bardzo łatwe ciasto bez pieczenia z pyszną masą śmietanową na krakersach.
Dodatek stanowi masa kajmakowa, która nadaje temu deserowi słodkiego smaku, który zaś przełamany jest lekko słonymi krakersami. Jeśli nie lubicie słonego smaku w ciastach, krakersy możecie zastąpić herbatnikami.
Ciasto na wczoraj to idealny pomysł na smaczny deser, kiedy zależy nam na przygotowaniu czegoś słodkiego w ekspresowym tempie. Zazwyczaj różnego rodzaju wypieki przygotowujemy na sobotę, czy niedzielę, a wówczas jest ogrom pracy, sprzątanie, pranie i inne domowe obowiązki, które nie zawsze pozwalają nam na spędzenie dużej ilości czasu w kuchni.
Ciasto na wczoraj można przygotować w kilkanaście minut, dlatego też będzie idealną opcją dla każdego z Was, a szczególnie dla tych zapracowanych.
Ciasto na wczoraj jest bardzo delikatne, puszyste i wręcz uzależniające. Jestem pewna, że gdy go skosztujecie, nie skończycie na jednym kawałku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto na wczoraj bez pieczenia. Błyskawiczne, smaczne i banalnie proste!
PRZEPIS NA CIASTO NA WCZORAJ
Składniki
*blacha 24×36 cm
- 1000 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru
- 450 g masy kajmakowej
- 4 śmietanfixy
- 500 g krakersów
Przygotowanie
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę krakersów, które smarujemy masą krówkową. Następnie kładziemy kolejną warstwę krakersów.
- Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubijamy przy użyciu miksera, gdy zacznie się robić gęsta, stopniowo dodajemy cukier puder, oraz śmietanfixy. Śmietankę ubijamy do uzyskania sztywnej masy.
- Ubitą śmietanę wykładamy na warstwie krakersów. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi krakersami. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia masy.