Ciasto truskawkowa rozkosz
Kiedy tylko rozpocznie się sezon na truskawki, pierwszym deserem w każdym domu jest oczywiście koktajl z truskawek. Pyszny, orzeźwiający z dodatkiem kerifu, maślanki lub jogurtu naturalnego. Z pewnością każdy z Was go uwielbia i przygotowuje w swoim domu. Kolejnym obowiązkowym deserem jest oczywiście ciasto z truskawkami. Istnieje wiele smacznych przepisów na ciasto truskawkowe, jedne bardziej popularne, inne mniej, ale jestem pewna, że wszystkie tak samo smaczne.
Ja zazwyczaj przygotowuję tradycyjne ciasto z truskawkami, które z pewnością widzieliście już na moim blogu. Tym razem postanowiłam przygotować coś bardziej wyszukanego.
Ciasto z truskawkami, znane jako truskawkowa rozkosz, to obowiązkowy wypiek na liście deserów w sezonie truskawkowym. Delikatny biszkopt przełożony masą truskawkową oraz masą śmietanową z dodatkiem truskawek, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Ciasto truskawkowa rozkosz, nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek świetnie prezentuje się na stole. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku prostych składników, które z pewnością zakupicie w każdym sklepie. Ciasto wychodzi puszyste, delikatne i bardzo smaczne.
Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto truskawkowa rozkosz, koniecznie zapoznajcie się z przepisem, który dla Was przygotowałam. Starałam się wszystko dokładnie opisać w prostych i zrozumiałych krokach. Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWA ROZKOSZ
Składniki
BISZKOPT
- 6 jaj
- szklanka cukru
- niepełna szklanka mąki
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA TRUSKAWKOWA
- 1 galaretka truskawkowa
- 600 ml śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka żelatyny
- 600 g truskawek
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietanki 30%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- kilkanaście truskawek
Wykonanie
BISZKOPT
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać po 1 łyżce wody ciągle ubijając.
- Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, zmiksować na niskich obrotach.
- Masę biszkoptową przelać do blachy o wymiarach 24×36 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170° przez 40 min.
MASA TRUSKAWKOWA
- Galaretkę zalać 200 ml wrzącej wody. Mieszać od czasu do czasu. Gdy galaretka będzie tężeć przygotować biszkopt.
- Żelatynę zalać 100 ml ciepłej wody, odstawić na kilka minut aż spęcznieje.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Powolnym strumieniem wlać żelatynę i przestygniętą, ale ciągle płynną galaretkę.
- Truskawki przemyć, usunąć ogonki, pokroić w dość dużą kostkę.
- Dodać pokrojone truskawki, dokładnie wymieszać.
- Masę wyłożyć na przestygnięty biszkopt.
- Wstawić do lodówki by masa delikatnie stężała.
MASA ŚMIETANOWA
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem.
- Truskawki przekroić na pół. Wyłożyć na masie truskawkowej.
- Śmietankę delikatnie rozsmarować, tworząc ostatnią warstwę placka.
Super wyszło, polecam