Wuzetka to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na różnego rodzaju uroczystościach. Od rodzinnych spotkań, przez święta, po codzienny deser, wuzetka to ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Mocny, czekoladowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym i cienką warstwą dżemu porzeczkowego dla przełamania słodyczy to przysmak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Przepis na ciasto czekoladowe wuzetka jest bardzo łatwy i nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych, dlatego każdy może cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ciasto Wuzetka jest przepyszne, wygląda zjawiskowo i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha. Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami!
CIASTO WUZETKA PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 30 g mąki pszennej tortowej
- 4 jajka
- 30 g kakao
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 500 g serka mascarpone
- 1000 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
Polewa
- 3 łyżki soku z cytryny
- 120 g cukru pduru
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
Biszkopt
1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodaję cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, dodaję stopniowo żółtka.
2. Mąkę mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypuję do masy jajecznej i całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników.
3. Masę przelewam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 24×35 cm. Piekę w 160 stopniach przez 25 minut, do suchego patyczka.
Należy upiec 3 takie biszkopty.
Krem
4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem umieszczam w misy miksera i ubijam na puszystą masę.
5. Przestygnięty biszkopt smaruję dżemem porzeczkowym, następnie wykładam na niego połowę masy śmietankowej i przykrywam drugim biszkoptem. Ponownie biszkopt smaruję dżemem i wykładam pozostałą masę. Całość przykrywam ostatnim biszkoptem.
Polewa
6. Przesiany przez sitko cukier puder wsypuję do miski, dodaję sok z cytryny i rozcieram łyżką do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Polewam ciasto.
7. Ciasto wstawiam do lodówki do schłodzenia.