Ciasto wuzetka

Ciasto wuzetka

Wuzetka to jedno z tych ciast, którego nie może zabraknąć na różnego rodzaju uroczystościach. Od rodzinnych spotkań, przez święta, po codzienny deser, wuzetka to ciasto, które idealnie nadaje się na każdą okazję. Mocny, czekoladowy biszkopt przełożony kremem śmietankowym i cienką warstwą dżemu porzeczkowego dla przełamania słodyczy to przysmak, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.



Przepis na ciasto czekoladowe wuzetka jest bardzo łatwy i nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych, dlatego każdy może cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ciasto Wuzetka jest przepyszne, wygląda zjawiskowo i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha. Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się wrażeniami!

CIASTO WUZETKA PRZEPIS

Składniki

Biszkopt (należy upiec 3 takie biszkopty)

  • 30 g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 30 g kakao
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem

  • 500 g serka mascarpone
  • 1000 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Polewa

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 120 g cukru pduru

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego


Przygotowanie

Biszkopt

1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie stopniowo dodaję cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, dodaję stopniowo żółtka.

2. Mąkę mieszam z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypuję do masy jajecznej i całość delikatnie mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników.

3. Masę przelewam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 24×35 cm. Piekę w 160 stopniach przez 25 minut, do suchego patyczka.

Krem

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem umieszczam w misy miksera i ubijam na puszystą masę.

5. Przestygnięty biszkopt smaruję dżemem porzeczkowym, następnie wykładam na niego połowę masy śmietankowej i przykrywam drugim biszkoptem. Ponownie biszkopt smaruję dżemem i wykładam pozostałą masę. Całość przykrywam ostatnim biszkoptem.

Polewa

6. Przesiany przez sitko cukier puder wsypuję do miski, dodaję sok z cytryny i rozcieram łyżką do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Polewam ciasto.

7. Ciasto wstawiam do lodówki do schłodzenia.



Ciasto wuzetka przepis
Przepis na ciasto wuzetka


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 226

Dodaj komentarz

8 + piętnaście =