Bardzo proste i niesamowicie kremowe ciasto z nutellą bez pieczenia. Delikatne, wręcz rozpływające się w ustach!
Ciasto z nutellą warto przygotować dzień wcześniej, by krem mógł odpowiednio stwardnieć, dzięki czemu będzie się łatwiej kroiło. Chodź przyznam szczerze, że ciężko wytrzymać, bo ciasto jest przepyszne!
Krem z nutellą, w połączeniu z kremem śmietankowym, delikatnym spodem herbatnikowym i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi to idealne połączenie. Ciasto jest naprawdę przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo nie wymaga pieczenia. To idealny wybór dla osób, które nie przepadają za pieczeniem. a chcą przygotować coś pysznego na deser! Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
CIASTO Z NUTELLĄ BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
SPÓD
- 200 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
KREM Z NUTELLĄ
- 200 g nutelli
- 200 g mascarpone
KREM ŚMIETANKOWY
- 200 ml śmietanki kremówki
- 300 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- garść orzeszków ziemnych
- 100 g czekolady deserowej
- 60 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
- Herbatniki rozdrabniamy na pył, dodajemy do nich roztopione masło, mieszamy.
- Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej herbatniki z masłem i ugniatamy tak, by ciasteczka zachodziły na brzegi tortownicy. Najlepiej pomóc sobie łyżką i szklanką. Spód odstawiamy do lodówki i przygotowujemy krem.
- Nutellę miksujemy z mascarpone. Gotowy krem wykładamy na ciasteczkowy spód, odstawiamy do lodówki i przygotowujemy kolejny krem.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
- Czekoladę łączymy ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia i wykładamy na ciasto.
- Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.