Ciasto z sokiem bananowym to pyszny wypiek, który doskonale sprawdzi się na święta, ważne uroczystości rodzinne, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego masą budyniową z sokiem bananowym i bitą śmietaną. Oprócz nietuzinkowego wyglądu, ciasto cechuje wyjątkowy smak, który zachwyci każde podniebienie. Ciasto z sokiem bananowym jest lekkie, nie za słodkie i co ważne bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis!
CIASTO Z SOKIEM BANANOWYM PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 140 g drobnego cukru
- szczypta soli
MASA
- 1 l soku bananowego
- 2 budynie śmietankowe
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
DODATKOWO
- posypka czekoladowa
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wsypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki
- Masę przełożyć do blaszki (24 x 24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na 2 blaty.
Masa
- 800 ml soku bananowego zagotować w rondelku. W pozostałych 200 ml rozpuścić 2 budynie śmietankowe i przelać do gotującego się soku. Całość intensywnie mieszać do połączenia i uzyskania gęstego kremu.
- Masę ściągnąć z ognia, dodać galaretki agrestowe i wymieszać do połączenia.
- Połowę masy bananowej wyłożyć na 1 część biszkopta i wstawić do lodówki do stężenia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
- Do pozostałej przestygniętej masy bananowej dodać połowę ubitej śmietanki i wymieszać do połączenia. Wyłożyć na ciasto.
- Całość przykryć drugim blatem biszkopta i wyłożyć pozostałą ubitą śmietanę. Wierzch posypać posypką czekoladową.
- Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmiku z przepisem krok po kroku.