Sezon na rabarbar w pełni. Na bazie rabarbaru można przygotować tradycyjny kompot, dżem rabarbarowy czy ciasto z rabarbarem. W sezonie letnim bardzo chętnie sięgamy po różnego rodzaju desery w pucharku, więc co powiecie na deser z rabarbarem?
Rabarbar ma lekko kwaskowy posmak, więc w połączeniu z bitą śmietaną i herbatnikami smakuje naprawdę świetnie. Deser z rabarbarem, który przygotowałam, jest bardzo lekki, orzeźwiający i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawki.
Do przygotowania deserków z rabarbarem potrzeba nam zaledwie kilku prostych składników. A jakich? Całą listę produktów znajdziecie poniżej! Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA DESERKI Z RABARBAREM
Składniki
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 jabłka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan fix (opcjonalnie)
- 1 łyżka cukru pudru
- mini beziki (10 sztuk)
- 2 garści migdałów
Wykonanie
- Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki.
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę.
- Na patelnię przekładamy rabarbar, jabłka, dodajemy cukier wanilinowy. Całość podgrzewamy, aż rabarbar i jabłka zmiękną i powstanie delikatny mus z kawałkami owoców. Zawartość patelni odstawiamy do przestygnięcia.
- Na patelnię przekładamy rabarbar, jabłka, dodajemy cukier wanilinowy. Całość podgrzewamy, aż rabarbar i jabłka zmiękną i powstanie delikatny mus z kawałkami owoców. Zawartość patelni odstawiamy do przestygnięcia.
- Ciasteczka zbożowe kruszymy. Można to zrobić za pomocą woreczka i tłuczka do mięsa lub blendera.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystą pianę z dodatkiem cukru pudru. Aby śmietanka była sztywna, do cukru pudru można dodać śmietan-fix. Wówczas śmietanka będzie bardziej stabilna
- Migdały prażymy na suchej patelni.
- Przygotowujemy pucharki na deserki. Tutaj świetnie sprawdziły mi się pucharki ze sklepu www.pieknowdomu.pl. Przygotowałam 6 pucharków o pojemności 260 ml. Deserki pięknie się w nich prezentują, przekonacie się sami, widząc efekt końcowy.
- Do pucharków przekładamy pokruszone ciasteczka, następnie mus rabarbarowo-jabłkowy. Delikatnie go ugniatamy za pomocą łyżki.
- Ubitą śmietankę przekładamy do szprycy i wykładamy do pucharków.
- Wierzch deserków dekorujemy pokruszonymi bezikami i prażonymi migdałami.
Takie deserki z rabarbarem to idealny dodatek do popołudniowej kawki w ogrodzie. Tak jak wspomniałam powyżej, deserki zaserwowałam w pucharkach, które dorwałam w sklepie internetowym Piękno w domu. Szklanki są śliczne, dzięki czemu deserki, wyglądają fenomenalnie. Znalazłam tam również fajną deskę bambusową, na której podałam przygotowane desery. Do tego ulubiona kawa w klasycznych i eleganckich porcelanowych filiżankach i lampion, który wprowadził przytulny klimat i nastrój.
Wszystkie te produkty znajdziecie w sklepie piękno w domu, do którego można pobrać skrót na telefon, gdzie można przeglądać produkty nawet w trybie offline. Sklep ma bardzo bogaty asortyment, fajną porównywarkę, która umożliwia porównywanie produktów, które nas interesują. Wysyłka jest natychmiastowa w 24 h, a produkty dostępne od ręki. Dodatkowo jest możliwość zakupu na raty 0%.
Można również dołączyć do programu lojalnościowego – „Klub Piękno w domu”, w którym można zbierać punkty i wykorzystywać je podczas kolejnych zakupów.
Myślę, że warto zaglądnąć do sklepu, jeśli będziecie potrzebować czegoś do swojego domu, ceny są naprawdę atrakcyjne. Dodatkowo mam dla Was kod rabatowy na zakupy w sklepie! 🙂
KOD: „przepiski„ będzie uprawniał do 20% rabatu na zakupy!
Myślę, że warto skorzystać 🙂