Pierogi z borówkami



Pierogi z borówkami

Domowe pierogi to jedno z najsmaczniejszych dań obiadowych polskiej kuchni. Trzeba poświęcić kilka godzin na ich przygotowanie, jednak ich smak jest wart każdej poświęconej minuty.

Tradycyjne pierogi przygotowujemy z farszem ziemniaczano-serowym z dodatkiem podsmażanej cebulki. W sezonie letnim bardzo często w wielu domach pojawiają się pierogi z owocami, które są równie smaczne. Są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Do przygotowania takich pierogów możemy wybrać ulubione owoce, moim zdaniem najlepsze są z truskawkami i borówkami.

Domowe pierogi z borówkami pojawiają się w naszym domu bardzo często. Każdy je uwielbia. Zazwyczaj serwuję je z tradycyjną śmietaną z dodatkiem cukru. Takie pamiętam z dzieciństwa i właśnie takie przygotowuję w swoim domu.

Jeśli lubicie domowe pierogi z owocami, polecam Wam wypróbować ten przepis. Jestem pewna, że zachwycą Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA DOMOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI



Składniki

CIASTO

  • 600 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 250 ml wrzątku 
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju

FARSZ

  • 500 g borówek
  • cukier 

Z porcji wychodzi ok. 80 pierogów. 

Przygotowanie

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. 
  • Ciasto rozwałkować dość cienko, przy pomocy szklanki wycinać kółka.
  • Na każde kółko nałożyć szczyptę-dwie cukru i 3-4 borówki. Kółeczko dokładnie zlepić, tworząc pieroga. 
  • Pierogi umieścić w wrzącej wodzie, wyjąć gdy woda ponownie będzie się gotować. Podawać ze śmietaną i cukrem.  




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

1 komentarz

Dodaj komentarz

szesnaście − dziesięć =