Pierogi z borówkami
Domowe pierogi to jedno z najsmaczniejszych dań obiadowych polskiej kuchni. Trzeba poświęcić kilka godzin na ich przygotowanie, jednak ich smak jest wart każdej poświęconej minuty.
Tradycyjne pierogi przygotowujemy z farszem ziemniaczano-serowym z dodatkiem podsmażanej cebulki. W sezonie letnim bardzo często w wielu domach pojawiają się pierogi z owocami, które są równie smaczne. Są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Do przygotowania takich pierogów możemy wybrać ulubione owoce, moim zdaniem najlepsze są z truskawkami i borówkami.
Domowe pierogi z borówkami pojawiają się w naszym domu bardzo często. Każdy je uwielbia. Zazwyczaj serwuję je z tradycyjną śmietaną z dodatkiem cukru. Takie pamiętam z dzieciństwa i właśnie takie przygotowuję w swoim domu.
Jeśli lubicie domowe pierogi z owocami, polecam Wam wypróbować ten przepis. Jestem pewna, że zachwycą Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA DOMOWE PIEROGI Z BORÓWKAMI
Składniki
CIASTO
- 600 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 250 ml wrzątku
- szczypta soli,
- łyżka oleju
FARSZ
- 500 g borówek
- cukier
Z porcji wychodzi ok. 80 pierogów.
Przygotowanie
- Z podanych składników zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować dość cienko, przy pomocy szklanki wycinać kółka.
- Na każde kółko nałożyć szczyptę-dwie cukru i 3-4 borówki. Kółeczko dokładnie zlepić, tworząc pieroga.
- Pierogi umieścić w wrzącej wodzie, wyjąć gdy woda ponownie będzie się gotować. Podawać ze śmietaną i cukrem.
fajne wakacyjne danie! 😃