Sernik to wyjątkowe ciasto, uwielbiane przez Polaków. Najlepszy, domowy sernik to taki z dużą ilością jajek i bez spodu. Taki piekły nasze babcie, mamy a dzisiaj my sami. Macie ochotę na pyszny, domowy sernik bez spodu?
Sernik, na który przepis znajdziecie poniżej, jest puszysty, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Jego smak wywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa.
Sernik możemy udekorować ulubioną polewą, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejszy. My tym razem wybraliśmy polewę czekoladową z wiórkami kokosowymi. Brzmi apetycznie prawda? A smakuje jeszcze lepiej, sprawdźcie sami!
PRZEPIS NA DOMOWY SERNIK Z 15 JAJ
Składniki
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 kg twarogu w kostce
- 80 g masła
- 300 g cukru
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 15 jajek (rozmiar M)
- 60 g skrobi ziemniaczanej – 3 łyżki
- 50 g mąki pszennej – 3 łyżki
- 1 budyń śmietankowy
Przygotowanie
- Zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie mąkę i budyń.
- Ubić białka na sztywno i wymieszać delikatnie szpatułką z masą serową.
- Masę serową przełożyć do blaszki (35×24 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Na ostanie 20 minut pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.
- Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi
Składniki:
- szklanka mleka
- 200 g czekolady mlecznej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
- Mleko gotować razem z wiórkami kokosowymi.
- Zmniejszyć gaz i gotować do momentu aż wiórki wpiją całe mleko.
- Dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszać aż powstanie jednolita masa.
- Gdy sernik ostygnie udekorować go przygotowaną polewą.
Mój serniczek już się piecze, nie mogę się doczekać aż go spróbuje 😍
Wygląda przepysznie. Mam pytanie: jakie wymiary musi mieć blaszka?? Boję się, że nie zmieszczę w swoje…
Pycha
zrobie na swieta, ta polewa musi fajnie smakowac, dam całe 15 jaj, dzięki za pomysł
Podczas pieczenia sernika , wkładam na spod piekarnika miske z wodą , wtedy jest równy i nie pęka ,
Dziękuję za radę 🙂
Co z tym drugim kilogramem sera mielimy przez maszynkę?
To już wedle uznania. Ja lubię uczucie grudek sera w serniku i nie mieliłam. Jeśli woli Pani bardziej jednolitą konsystencję, bez grudek można zmielić 🙂
2 kg sera na 15 jaj?
tak 🙂
Po co tyle jak. Mój przepis to 1 kg sera w wiaderku / koniecznie Piątnica. /.2 łyżki mąki, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżeczka proszku, 1 budyń waniliowy, 8 jaj i niecałe 2 niecałe szklanki cukru drobnego i kostkę masła. I dalej tak samo. Piekę w 175 st gora-dol na środkowej półce 1godz20min
Każdy ma swój ulubiony przepis, z którego korzysta 🙂 Ja piekę sernik z 15 jaj bardzo często, ponieważ taki smakuje mojej rodzinie 🙂 Pani przepis jest również świetny.
15jaj na-2 kg sera to norma.
Jeśli zrobię sernik z samego sera z wiaderka oprócz sera tłustego i półtłustego to żadne z reszty składników się nie zmienia czy muszę czegoś mniej dać?
Ser z wiaderka jest lżejszy, więc bardziej urośnie, ale też dużo bardziej opadnie. Może przez to wyjść z blaszki podczas pieczeniam.
Jeśli chcesz zrobić sernik z samego sera z wiaderka tutaj jest mój przepis na takowy serniczek: https://przepiski.pl/szybki-sernik-z-wiaderka-w-15-minut/
To na twoj sernik z 2kg sera trzeba tez 16 jaj .Jaka to roznica? (po co tyle jaj) Pozdrawiam
Wyszedł pyszny! Super przepis
Pytanie ,kiedy dodać te 300 g cukru,czy może wtedy jak się ubija białka?
Można podczas ubijania białek lub do masy serowej 🙂
Jakie wymiary blaszki?
Tradycyjna blaszka, jak na zdjęciu 🙂 36×24
Witam ,a jak ktos niema piekarnika takiego tylko taki stary zielony to jak piec?
Myślę, że tak samo, te zielone piekarniki przeważnie nagrzewały się do ok 180°, więc czas ten sam, a na koniec proszę przykryć folią aluminiową w zamian zmiany grzałki na dół 😉
Dziękuję
A proszę mi powiedzieć czy ten budyń mam to zrobić z mlekiem tradycyjnie czy po prostu wstlypac sam proszek?
Jestem totalną “noga jeżeli chodzi o pieczenie A chciałabym zrobić na święta i zaskoczyć rodzinę
Sam proszek 🙂
Czy moge dodać 2 kg prawdziwego sera? W jakiej temp piec?
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 75 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra- dół). Na ostanie 20 minut pieczenia włączyć grzanie tylko od dołu.
Może Pani spróbować, ja daję tak jak w przepisie 🙂
Serniczek super właśnie się nim zajadamy
Sernik super polecam.
Dziękuję za przepis 😘
Jak wygląda ser z wiaderka? Ja mieszkam w Ameryce i wszystkie polskie przepisy mówiono o sera z wiaderka ale tu nigdy takiego polskiego nie widziałam? Proszę o pomoc. Mamy ser biały twaróg tłusty i pół tłusty. Dziękuje!!
Ser z wiaderka, to inaczej twaróg sernikowy, który nie wymaga mielenia. Ja najczęściej używam niebieskiego “President” Jeśli chce Pani użyć zwykłego twarogu białego najlepiej go przepuścić 3-krotnie przez maszynkę.
Dziękuję!!!!!